Hlavní obsah

Aleš Gerloch ústavním soudcem? Senátoři se nad návrhem prezidenta neshodnou

Kandidát na ústavního soudce Gerloch: Proč dával za pravdu Zemanovi a proč odmítá, že by mu stranil.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Senátorským klubům STAN a Senátor 21 vadí Gerlochovy vazby na prezidenta i minulost spojená s StB. Jiní předsedové klubů to ale jako problém nevidí.

Článek

Prezident Miloš Zeman od minulého týdne čeká na rozhodnutí Senátu, zda potvrdí jeho nominaci právníka Aleše Gerlocha na soudce Ústavního soudu. Horní komora má na hlasování dvouměsíční lhůtu, podle zjištění Seznamu lze očekávat velmi těsné rozhodnutí.

Velmi kritičtí jsou ke Gerlochovi zejména senátoři z klubu Starostů a nezávislých a z klubu Senátor 21.

„Většina mých kolegů – a i já – máme o panu Gerlochovi pochybnosti,“ vysvětluje důvod svých výhrad například předseda klubu Starostů Jan Holeček. „Je to člověk trochu limitovaný minulostí. Vyčítáme mu jeho členství v KSČ a myslíme si, že ústavní soudce by takovou minulost mít neměl.“

Senátor Holeček zároveň tvrdí, že většina z osmnácti členů klubu STAN má k návrhu stejný, zamítavý postoj. Právě senátorský klub Starostů je přitom v Senátu početně nejsilnější.

Předseda klubu Senátor 21 Václav Láska přidává další důvod: „Máme pochybnosti o tom, že pan Gerloch by tu funkci dokázal vykonávat nezávisle. Už v pozici nezávislého profesora-akademika jsme sledovali, že inklinuje spíš k tomu hájit něčí názory.“

Senátor Láska naráží na to, že Aleš Gerloch v minulosti působil jako ústavní expert prezidenta Miloše Zemana – a na základě jeho právních analýz prezident například argumentoval, že nemusí ministrem zahraničí jmenovat navrženého Miroslava Pocheho. Nebo že je nezákonné vydat do USA Rusa Jevgenije Nikulina obviněného z hackerských útoků.

„Jsou tam také otázky jeho návrhů a postojů k Ústavě. Ve své vlastní předvolební kampani (Aleš Gerloch neúspěšně kandidoval v posledních volbách do Senátu – pozn. red.) navrhoval ústavní změny, které jsou naprosto v rozporu s duchem a se smyslem Ústavy. Nejnovější je pak třeba jeho názor na zdanění církevních restitucí,“ vyjmenovává Láska s tím, že důvodů, proč Aleše Gerlocha nepodpořit, mají členové jeho klubu více.

Ústavní změny a StB

Ze stejných důvodů doporučilo svým senátorům vydat zamítavé stanovisko vedení KDU-ČSL.

„My už jsme o tom začali jednat, ale ještě máme v plánu to důkladně probrat. Vidím to tak půl na půl. Není to jednoznačně proti ani jednoznačně pro – rozhodně tam budou oboje hlasy,“ sdělil Seznamu předseda 15členného klubu lidovců Petr Šilar.

Jak bude hlasovat on sám, prý zatím neví. Řekl ale, že stejně jako jeho kolegové chce do úvahy vzít i výtky, na které s ohledem na Gerlochovu minulost upozorňují jiní senátoři.

O Gerlocha se před rokem 1989 zajímala komunistická Státní bezpečnost. Podle spisu zveřejněného na serveru Česká justice, který na něj StB vedla, se od roku 1983 scházel s agentem StB, který ho zkoumal jako svého možného spolupracovníka.

Spis byl podle serveru založen v roce 1986 se závěrem, že Gerloch je kladně politicky orientován, je ochoten být ve styku s Ministerstvem vnitra a informovat o situaci na PF UK Praha v oficiálním styku. Právě na Právnické fakultě Gerloch od absolvování studia práv vyučuje.

Aleš Gerloch se k výtkám ke své kariéře před sametovou revolucí vyjádřil opakovaně. „Lze to vyjádřit bonmotem Winstona Churchilla: Kdo nebyl v mládí levicový, nemá srdce. Kdo jím je stále i ve stáří, nemá rozum,“ uvedl s tím, že v mládí byl pod vlivem levicového myšlení svých rodičů.

„Slyším to od vás poprvé“

Takové výtky naopak nejsou překážkou pro předsedu senátorského klubu ČSSD Petra Víchu. Ten řekl, že Gerlocha v senátorském hlasování podpoří, ale informace o jeho minulosti slyší poprvé.

„Dodnes jsem to nevěděl. Ale s StB se pravděpodobně stýkal i pan premiér, nebyl-li dokonce jejím agentem, a nevadí to většině občanů v této republice,“ zdůvodnil, proč podle jeho názoru Aleš Gerloch může zastávat post ústavního soudce.

Výtky ke Gerlochově minulosti překvapily i předsedkyni 7členného klubu ANO Zdeňku Hamousovou. „Tyto skutečnosti slyším poprvé. Ale kdyby to byl takový problém, nemyslím si, že by mohl vyučovat na právnické fakultě. A tak se domnívám, že pan profesor Gerloch k funkci splňuje všechny profesní a další předpoklady,“ uzavřela.

Stejně jako v KDU-ČSL nebo v klubu ODS ale budou hlasování jednotlivých členů klubů nejednotná – i v ČSSD a v hnutí ANO. A podle Šilara budou oba tábory vyrovnané.

„Říkám vám takové lidovecké: jasné možná. Možná to dopadne a možná ne. Těžko předvídat,“ dodal.

Reklama

Doporučované