Hlavní obsah

Tváří v tvář dluhu. Generální ředitel Atosu shání stamiliony eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Francouzská IT firma Atos bojuje s dluhy a snaží se zajistit přežití za pomoci drobných věřitelů, bank i Macronovy vlády.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzská IT společnost Atos, která úzce spolupracuje s giganty jako Google nebo Microsoft, čelí rostoucímu dluhu a ztrátě zakázek. Její generální ředitel Paul Saleh se snaží zajistit financování přes dluhopisy, uvedla agentura Bloomberg.

K tomu by měla společnost získat 50 milionů od francouzské vlády na podporu prozatímního financování. Vláda byla donucena zasáhnout vzhledem k tomu, že je Atos klíčový díky IT službám, které poskytuje pro jaderný a obranný sektor a k tomu zajišťuje kybernetickou bezpečnost na letošních olympijských hrách v Paříži.

Za podporu dostane Francie prioritní akcie, které poskytnou úředníkům speciální hlasovací práva. Saleh si podle Bloombergu pomoc státu pochvaloval.

Hodnota akcií firmy se za posledních sedm let propadla o 97 procent. Její ředitel ovšem podle svých slov věří v záchranu. Reorganizační plán musí být předložen do 26. dubna a dokončen by měl být do července.

Na oživení firmy je zapotřebí alespoň 1,2 miliardy eur, aby dokázal Atos fungovat další dva roky. Společnost chce snížit dluh o polovinu na 2,4 miliardy eur a zbytek splatit do pěti let.

Reklama

Související témata:

Doporučované