Hlavní obsah

Alibisti. Ministři to schytávají za snahu přehodit chyby na ostatní

Foto: Vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rozzlobil zdravotnický personál. Pozadu ale nezůstala ani jeho vládní kolegyně Jana Maláčová.

Reklama

Dvojice ministrů kritizovala personál v nemocnici a domovech seniorů, kde se vyskytla epidemie.

Článek

Nejprve nedostatek empatie ukázal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za hnutí ANO), když při tiskové konferenci hovořil o smrti 75letého muže v pražské Thomayerově nemocnici, kde později zemřela i nakažená sestra. Vojtěch za viníky mužovy smrti označil několik zdravotních sester. „Nákaza tam byla personálem zavlečena pravděpodobně z vně nemocnice,“ vypálil ministr.

„Hodit vinu za úmrtí koronavirem na zdravotní personál, který dělá, co může a riskuje vlastní zdraví a život pro vaši neschopnost? Ministr Vojtěch by se měl omluvit,“ žádá předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Podobné výroky jsou neuctivé a alibistické. Ministr Vojtěch neumí přiznat svá selhání, tak je hází na všechny ostatní. Je to trapné,“ dodal šéf ODS Petr Fiala.

„Je pravda, že některé sestry se nakazily mimo nemocnici a některé od pacienta, což byl bohužel případ této zdravotní sestry,“ uvedl pro Seznam Zprávy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, poté, co jedna z nakažených sester zemřela.

Pak zase neschopnost vcítit se do práce lidí v první linii prokázala ministryně sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD. Zrovna, když dorazil koronavirus ve velkém mezi nejohroženější, do domovů pro seniory. Místo ochranných pomůcek poslala vláda pečovatelům „doporučení“, aby zakázali návštěvy, zavedli hygienu rukou a měřili zaměstnancům a klientům teplotu.

Když se ozvala naštvaná Daniela Lusková, viceprezidentka Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR a zároveň šéfka Domova U Biřičky v Hradci Králové, s tím, že ministři se podle ní na domovy důchodců a sociální péče vykašlali a dělají z jejich zaměstnanců „blbečky“, Maláčová se neudržela: „Paní Lusková je známa jako konfliktní osoba!“

Dvojice členů vlády to za své chování schytala ze všech stran. Zdravotníci, hasiči nebo pečovatelé by teď spíše očekávali vděk než kritiku. A buď dostatek roušek a dalších ochranných pomůcek, nebo alespoň omluvu a prosbu o trpělivost. Rozhodně ale nechtějí dostávat rady od stolu typu „myjte si pořádně ruce“.

„Vnímám to jako nehoráznost a neúctu k lidem, kteří nasazují doslova život v první linii. Kdyby jim stát byl schopen zajistit ochranný materiál včas, tak by jistě nebyl tak vysoký počet nakažených zdravotníků. Odpinkávat v rámci šíleného alibismu míček ke zdravotníkům a sociálnímu personálu není jen zbabělé, ale i sprosté a neuctivé,“ řekl lídr hnutí STAN Vít Rakušan.

Předsedkyně další opoziční strany, Markéta Pekarová Adamová z TOP 09, dokonce před týdnem marně upozorňovala ministry Vojtěcha a Maláčovou, že v pečovatelských domovech nevědí, jak přesně se mají epidemii bránit.

„Poslala jsem několik dotazů a žádostí o nápravu. Bez odpovědi. Ministři se sice hádají na sítích, ale senioři se oprávněně obávají nemoci, protože na ně stát týdny kašlal. Babišovo ‚babičky a dědečkové, dávejte na sebe pozor‘ je v tomto kontextu cynická fraška,“ míní Pekarová Adamová.

Podobnou kritiku vzbudila také veřejná hádka ministrů zdravotnictví Vojtěcha a vnitra Hamáčka na Twitteru, kdo z nich měl zajistit dovoz roušek a respirátorů, aby jich byl dostatek také právě pro domovy pro seniory.

„Co si asi musejí myslet lékaři, sestry, hygienici, policisté, hasiči nebo pracovníci v sociálních službách, když sledují na internetu hádky ministrů, kdo za co může a kdo měl co zabezpečit… Naštěstí jsme kreativní národ, který si umí pomoci sám, i když to vláda nezvládá,“ míní šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Reklama

Doporučované