Hlavní obsah

Američan jel do Ruska na svatbu, odsoudili ho k 16 letům nucených prací

Foto: Profimedia.cz

Paul Whelan v pondělí, kdy se dozvěděl o svém rozsudku.

Reklama

Moskevský soud na svém pondělním uzavřeném jednání rozhodl, že americký občan Paul Whelan bude potrestán šestnácti lety nucených prací. Podle Rusů se dopustil špionáže.

Článek

Bývalého člena americké námořní pěchoty zatkla ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) před osmnácti měsíci v pokoji luxusního hotelu v ruské metropoli. Konala se tam svatba, jíž se Whelan účastnil. Důvodem byl USB flash disk, na němž Whelan podle obvinění bezpečnostních složek přenášel tajné státní informace. A podle moskevského městského soudu je ze získávání utajovaných informací i vinen, jak informovala britská BBC.

Odsouzený Whelan taková obvinění už dříve odmítl s tím, že na flash disku byly jen fotky z dovolené. A že celé soudní řízení, kdy nerozuměl ani slovo, protože bylo v ruštině, považuje za podvod. Podle amerického listu The New York Times Whelan řekl, že jde o „politické divadlo“. A o páku pro Rusy pro potenciální vyjednávání s Američany.

„Doufali jsme, že soud prokáže nějakou nezávislost, ale ruští soudci jsou koneckonců postavy politické, ne právní,“ uvedl podle NYT Whelanův bratr David po verdiktu. „Vyrozuměli jsme, že Paulovi právníci se mohou v příštích dvou týdnech proti verdiktu odvolat. Doufáme, že při jejich neustávajícím hledání spravedlnosti pro Paula odvolání vyjde. Rusové nicméně od svého právního systému spravedlnost nečekají. A my také ne,“ dodal příbuzný.

Podle Whelanova právního zástupce Vladimira Žerebenkova měla ruská prokuratura proti odsouzenému jen pramálo důkazů. Američan, který má mimochodem i britské, kanadské a irské občanství, Rusko navštěvoval často a má tam i mnoho přátel – ani jednoho z nich se údajně nesnažil žádným způsobem naverbovat. „Myslíme si, že jde o provokaci,“ uvedl Žerebenkov. Na USB podle něj byly fotky z výletu k opatství nedaleko Moskvy, které mu předal kamarád.

Whelan se před rokem popsal jako oběť absurdního politického únosu. A jakožto jeho příznivec vyzval prezidenta Donalda Trumpa k tomu, aby dostál svému heslu „Make America Great Again“ (Vraťme Americe její velikost) a podnikl kroky k tomu, aby zadrženého Američana propustili. O totéž nicméně požádal i lídry zbylých států, jichž je občanem.

Americké úřady dosud žádné výrazné kroky, které by vedly k propuštění, nepodnikly. Americký velvyslanec v Moskvě John Sullivan podle BBC uvedl, že takový rozsudek naruší americko-ruské vztahy.

Reklama

Související témata:

Doporučované