Hlavní obsah

Americká miliardářka pobouřila Kanaďany: vyhnula se karanténě

Foto: Twitter.com/trip_holmes

Podporovatelka Donalda Trumpa Liz Uihleinová.

Reklama

Miliardářka a podporovatelka Donalda Trumpa Liz Uihleinová se stala terčem kritiky poté, co jí byla po návštěvě Kanady v soukromém letounu udělena výjimka z povinné karantény.

Článek

Podle CBC News vedoucí Wisconsinské obalové společnosti Uline Liz Uihleinová přistála 25. srpna na letišti v Torontu v Pearsonu, kde měla navštívit jeden ze skladů společnosti.

Podle zákona o karanténě jsou návštěvníci Kanady povinni se po příjezdu do země izolovat na dva týdny. Nedodržení omezení může vést k pokutě až 750 tisíc dolarů (témeř 17 milionů Kč) nebo uvěznění na dobu šesti měsíců. Uihleinová ani její dva společníci však dvoutýdenní karanténu podstoupit nemuseli.

Kanadská federální vláda má pravomoc udělovat výjimky pracovníkům, kteří jsou považováni za nezbytné. To obvykle zahrnuje letové posádky nebo řidiče nákladních vozidel, nikoli vedoucí pracovníky soukromých firem. Tyto výjimky mohou udělovat pouze čtyři ministři a kanadská hlavní hygienička.

Ministr veřejné bezpečnosti Bill Blair popřel, že by federální vláda v udělení výjimky hrála roli. „Vedoucím společnosti Uline nebyly poskytnuty žádné zvláštní výjimky. Toto nebylo politické rozhodnutí,“ napsal Blair ve čtvrtek na Twitter. „Vstup jim neměl být povolen,“ dodal.

Povolení vstupu do země pro tři pracovníky společnosti Uline kritizovali i další kanadští politici. „Zatímco Trudeau Kanaďany žádal, aby se řídili radami v oblasti veřejného zdraví, za zavřenými dveřmi dával výjimky miliardářům,“ tweetoval Jagmeet Singh, lídr levicové Nové demokratické strany (NDP). „Víme, že si myslí, že pro něj a jeho bohaté přátele existuje jedna sada pravidel a pro nás ostatní druhá - ale toto je ještě něco jiného,“ dodal.

„Nezáleží na tom, kdo jste, a je mi jedno, jestli máte padesát centů nebo 10 miliard dolarů,“ řekl o návštěvě Uihleinové premiér Ontaria Doug Ford. „Není v tom žádný rozdíl, pravidla jsou pravidla,“ dodal.

Uihlein a její manžel jsou podle webu The Guardian pro své rozsáhlé dary republikánské straně označováni za „mocný konzervativní pár, o kterém jste nikdy neslyšeli“. V posledních letech věnovali 100 milionů dolarů (2,25 miliardy Kč) republikánským politikům. Patří mezi sponzory senátorů Teda Cruze, Randa Paula a neúspěšného kandidáta do Senátu Roye Moora. Ve velkém rovněž podporují amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Uihleinová také silně kritizovala karanténní opatření í ve svém domovském státě Wisconsin, která podle ní představovala nepřiměřenou zátěž pro soukromé podniky. „Pravidla jsou přehnaná,“ řekla Uihlenová v dubnu pro web The Guardian. „Nepřeji si, aby někdo byl nemocný. Víte, že si to nepřeji, ale myslím si, že to zasahuje lidi určitého věku na určitých místech a hlavně v mnoha částech světa. Na venkově to není tak nekontrolovatelné, jak tvrdí tisk.“

Sdílená hranice Kanady a Spojených států je kvůli pandemii koronaviru uzavřená již od března s výjimkou nezbytných cest. Výjimku z uzávěry mají doprava zboží a cesty pracovníků v klíčových odvětvích, kteří jezdí za prací do sousedního státu. Prozatímně byla uzávěra podle Blairova prohlášení prodloužena do 21. října 2020.

Reklama

Související témata:

Doporučované