Hlavní obsah

Americká vláda pomůže pozůstalým, zaplatí pohřby obětí pandemie

Foto: Profimedia.cz

Počet obětí pandemie covidu-19 v USA přesáhl 557 tisíc (ilustrační snímek).

Reklama

Administrativa Joea Bidena vyčlení peníze ze státního rozpočtu na pokrytí nákladů na pohřby Američanů, kteří zemřeli na covid-19. Jde o největší program svého druhu, na který zamíří miliardy dolarů.

Článek

Program je určený pro pozůstalé bez ohledu na jejich příjem. Podmínkou pro obdržení celé podpory je doložit dokumentaci o úmrtí a zároveň potvrdit, že rodina neobdržela finanční podporu skrz podobný program, uvádí deník The Washington Post. Federální agentura pro zvládání krize (FEMA) už pokrytí nákladů na pohřeb nabízela dříve, například v roce 2017 zaplatila celkem 2,6 milionu dolarů za pohřby 976 obětí tří hurikánů.

Nikdy předtím ale program této vládní agentury neumožňoval pokrytí nákladů takovému množství lidí. Počet lidí, kteří by o finanční pomoc mohli požádat, je zatím neznámý, celkem ale už ve Spojených státech v souvislosti s covidem-19 zemřelo více než 557 tisíc lidí. Výše celkem vyplacené částky by se tak podle deníku The Washington Post mohla pohybovat v řádu miliard dolarů.

Žádosti mohou Američané podávat od pondělí 12. dubna, maximální částka na jeden pohřeb bude devět tisíc dolarů (195 tisíc korun). „I když nemůžeme změnit, co se stalo, potvrzujeme svůj závazek pomoci s náklady na pohřby, u kterých mnoho rodin nepředpokládalo, že k nim dojde,“ uvedl ve svém prohlášení šéf agentury Bob Fenton.

Například ve státě New York ale není pomoc s pokrytím nákladů na pohřeb novinkou. Už během loňského jara se o financování v tomto státě zasazoval vůdce demokratů v Senátu Charles E. Schumer a demokratická členka Sněmovny reprezentantů Alexandria Ocasio-Cortezová. „Nemít možnost zajistit slušný, nebo vůbec nějaký pohřeb někomu, kdo je vám blízký a nesmírně drahý, je potupné,“ cituje deník Schumera.

Podle obou zástupců Demokratické strany mnoho lidí kvůli pandemii nemá dostatek financí ani na zajištění základních potřeb, natož na zaplacení pohřebních výdajů. Podle Ocasio-Cortezové pak pandemie tvrdě zasáhla afroamerickou a latinskou komunitu. „To absolutně nejmenší, co můžeme pro tyto rodiny udělat, je pomoci pohřbít jim jejich blízké. Je to naprosto zásadní a základní měřítko lidské důstojnosti,“ cituje deník Ocasio-Cortezovou.

Pomoc se zaplacením pohřbů ale byla v USA pozastavena během nejhorší krize loňského roku a k jejímu obnovení došlo až poté, co tehdejší prezident Donald Trump podepsal stimulační balík v hodnotě téměř bilionu dolarů (téměř 22 bilionů korun). Jenže zákon o stimulačních opatřeních nespecifikoval, jak velkou částku za pohřeb může stát poskytnout, podle neoficiálních zpráv mělo jít o limit sedmi tisíc dolarů na jeden pohřeb a maximálně by na pokrytí pohřbů federální vláda uvolnila dvě miliardy dolarů.

K ujasnění rozsahu programu a také k jeho rozšíření došlo 11. března, kdy Trumpův nástupce v úřadu Joe Biden svým podpisem stvrdil vyčlenění dalšího asi 1,9 bilionu dolarů (téměř 42 bilionů korun) na podporu americké ekonomiky. Nově má podle amerických médií zamířit na pomoc s uspořádáním pohřbů nejméně dvojnásobek částky, kterou svým záchranným balíčkem vyčlenil Trump, tedy přes čtyři miliardy dolarů.

Ještě před samotným spuštěním programu se ale vyskytly první problémy. FEMA na svém webu upozorňuje, že už zaznamenala několik pokusů o podvod. „Obdrželi jsme zprávy o podvodnících, kteří se obracejí na pozůstalé s nabídkou pomoci při chystání pohřbu. FEMA žádné takové výzvy neposílala a před registrací v programu ani pozůstalé nijak nekontaktujeme,“ uvedla vládní agentura na svém webu.

Žadatelem může být občan Spojených států, člověk narozený na území Spojených států, který ale není občanem, nebo osoba, která má na území USA trvalý pobyt, azylový pobyt nebo status uprchlíka. Kromě toho musí žadatel o uhrazení nákladů předložit úmrtní list, který doloží, že k úmrtí došlo na území USA a „mohlo být způsobeno nebo byl jeho pravděpodobnou příčinou covid-19“, uvádí FEMA na svém webu.

Pokud žadatel přijal dříve jakoukoli jinou finanční pomoc, například z peněz pro válečné veterány nebo z pohřebního pojištění, podpora se podle vládní agentury „sníží o částku, kterou žadatel obdržel“. Dopad pandemie pocítilo velké množství Američanů, v průběhu loňského i letošního roku zaznamenaly fundingové servery rekordní počty kampaní s cílem vybrat peníze na pohřeb svého blízkého, píše magazín Time. Do finanční pomoci se kromě toho zapojily místní vlády, neziskové organizace nebo církve.

Právě pomoc ze stran federální vlády je ale zásadní. „Je to dobře vytvořený program, který bude přínosem pro mnoho lidí,“ cituje The Washington Post mluvčího Národní asociace pohřebních ústavů Bryanta Hightowera. Podle Hightowera ale bude složité posuzovat, komu přísluší celá státní podpora. Úředníci FEMA podle něj z účtu za zaplacený pohřeb obtížně poznají, zda k zaplacení využil daný člověk pohřební pojištění, nebo ne.

Program ale může podle Hightowera znevýhodňovat pozůstalé obětí z počátku pandemie, kdy se ne u všech zemřelých zjišťovala nákaza covidem-19. Navíc například v pečovatelských domech byla úmrtnost tak vysoká, že lékaři, sestry i patologové byli zahlcení a nemohli tak u každé oběti ověřit, zda byl příčinou úmrtí covid-19. Mnoho rodin tak podle Hightowera bude zpětně vyhledávat lékaře a patology a požadovat po nich změnu v úmrtním listu. „Nebude to vůbec jednoduché, mnoho práce teď znovu spadne na lékaře,“ vysvětluje Hightower.

Reklama

Související témata:

Doporučované