Hlavní obsah

Do světa poslali vakcíny, sami teď mají málo. Mezitím udeřila druhá vlna

Foto: Profimedia.cz

Lidé čekající na registraci k testu na covid-19 ve vládní nemocnici v Indii.

Reklama

Indie hlásí rekordní denní přírůstek nakažených. Očkovací kampaň přitom vázne na nedostatku vakcín i poté, co země pozastavila jejich export pro své vlastní potřeby. Experti upozorňují, že očkovací proces by měl v zemi zrychlit.

Článek

Podle pondělních dat se v Indii nově nakazilo přes 100 tisíc lidí. Jde o rekordní číslo od začátku pandemie. V úterý země zaznamenala denní přírůstek téměř 97 tisíc osob. Nejhorší je situace ve státu Maháráštra, kde přibylo přes 50 % ze všech nově nakažených.

Indie jako další státy spoléhá na vakcinaci. Od začátku dubna se nově mohou nechat očkovat i lidé starší 45 let. Podle představitelů jednotlivých států je nicméně očkovací tempo pomalé. Premiér Naréndra Módí by podle nich měl zajistit, aby byla očkovací kampaň rychlejší.

„Pokud by byl naočkován větší počet mladých a pracujících obyvatel, množství případů by bylo mnohem nižší než počet míst pro léčbu, která jsou teď potřeba,“ uvedl představitel státu Maháráštra Uddhav Thackeray v dopise Módímu. Další státy vytýkají vládě, že nemají dostatek vakcín ani pro prioritní skupiny. Federální vláda nicméně slíbila, že vakcinační kampaň „brzy“ rozšíří a začne očkovat více lidí.

Paradoxní přitom je, že i když jich má země sama nedostatek, Indie je největším vývozcem vakcín na světě. Vyrábí se zde vakcíny od společnosti AstraZeneca a Novavax, které se následně vyváží přes iniciativu COVAX do zahraničí. Kvůli další vlně nicméně Indie rozhodla o dočasném zastavení vývozu vakcíny AstraZeneca. Více jsme o tom psali v článku výše.

Indie tak reaguje na rostoucí kritiku poté, co se počty případů od března zvyšují a postoj vlády vůči pandemii není jednotný. „Cítím se frustrovaný, že Indie nevyvinula rychlejší tempo očkování, když byla křivka ještě nízká,“ uvádí epidemiolog Bharamar Mukherjee z Michiganské univerzity pro BBC. „Je mnohem snazší zavést očkování, když infikovaných tolik není. Nyní je kapacita zdravotní péče roztříštěna mezi očkování a péči o nakažené pacienty,“ dodal.

Nedostatek vakcín navíc může zkomplikovat i nedostupný materiál. Na to upozorňuje například šéf Serum Institute of India (SII), výrobce vakcíny AstraZeneca v zemi, Adar Poonawalla. Upozorňuje, že výrobu blokuje nedostatek určitých komponentů vakcinační látky ze Spojených států. Jako příklad zmiňuje „elementy buněčné kultury, hadičky na jedno použití nebo specializované chemikálie“. Dodává, že se společnost pro pomoc v jednání s USA musela obrátit i na indickou vládu. Problémy s dodávkami materiálu hlásí i firma Biological E., další výrobce vakcíny Johnson & Johnson.

Podle epidemiologů může za zhoršující se situaci v zemi především rozvolňování opatření. Kritici již delší dobu upozorňují na to, že lidé nenosí roušky a nedodržují rozestupy. Navíc v některých státech probíhaly předvolební mítinky, na kterých se shromažďovaly desítky tisíc lidí. A to i na předvolebních shromážděních strany premiéra Módího.

Obavy také budí desítky tisíc hinduistů v severním státě Uttarákhand, kde se poutníci shromažďují na březích řeky Gangy na hinduistickou pouť Kumbhaméla. Organizátoři původně počítali, že by se jí mohlo zúčastnit až 150 milionů lidí. Kvůli covidu-19 jich nicméně bude méně.

Společnost SII v září souhlasila s tím, že skrze COVAX poskytne 100 milionů dávek vakcíny AstraZeneca a 100 milionů dávek vakcín Novavax. Podle OSN jich zatím poskytla 28 milionů. Další 40 milionů, které měla rozeslat v březnu, kvůli pozastavení exportu nedoručí. Ke zpoždění dodávek by mělo dojít i v dubnu. Rozhodnutí Indie bude mít dopad až na 190 zemí. Pozastavené dodávky tak hlásí například Velká Británie, Brazílie, Saúdská Arábie nebo Maroko.

Očkování v zemi se v posledních týdnech nicméně zrychluje. Denně se v Indii aplikují 3 miliony dávek. Pro více než miliardovou populaci se však jedná o pomalé tempo. Jednu dávku dostalo 76 milionů lidí, obě pak necelých 10 milionů. V zemi se očkuje právě AstraZenecou nebo vakcínou Covaxin.

V některých státech jsou do prioritních skupin zařazeni právníci, bankéři nebo novináři. Indie je s téměř 12,7 milionu případů covidu-19 třetí nejpostiženější zemí světa, a to hned po Brazílii a Spojených státech.

Reklama

Doporučované