Hlavní obsah

Americký úřad přidá varování k vakcínám Pfizer a Moderna

Foto: Profimedia.cz

Ve Spojených státech bylo podáno 319 milionů dávek očkování. Potvrdilo se jen 347 případů zánětu srdečního svalu.

Reklama

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) přidá varování k proticovidovým látkám společností Pfizer a Moderna. Podle expertů je možné, že případy zánětu srdečního svalu souvisí s očkováním mRNA vakcínami.

Článek

Ve Spojených státech objevili souvislost mezi tzv. mRNA vakcínami a velmi vzácnými případy zánětu srdečního svalu u dospívajících a mladých mužů. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) proto přidá varování k vakcínám od výrobců Pfizer/BioNTech a Moderna, které upozorní na možný rozvoj vzácné nemoci. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Odborníci ale zdůrazňují, že přínos vakcín dalece přesahuje rizika. Podle Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se většina lidí, které postihne myokarditida, z nemoci rychle zotaví.

Jak se u nás očkuje najdete podrobně ZDE.

Zdravotní a regulační úřady v několika zemích momentálně zkoumají, zda mRNA vakcíny představují riziko, a pokud ano, jak závažné je. Americké ministerstvo zdravotnictví nicméně zdůraznilo, že vakcíny považuje za účinné a bezpečné. Myokarditida je podle úřadu „extrémně vzácná“ a navíc existuje větší riziko, že mladí lidé dostanou zánět srdečního svalu (myokarditidu) a zánět osrdečníku (perikarditidu) po prodělání nemoci covid-19 než po očkování.

Podle amerického systému včasného varování (Vaccine Adverse Event Reporting System, zkr. VAERS) bylo ve Spojených státech zaznamenáno 347 případů zánětu srdečního svalu u mužů ve věku 12 až 24 let. Počet případů je v souladu s tím, jak velký počet tohoto typu onemocnění je běžně očekáván u americké populace. Ve Spojených státech bylo zatím podáno 319 milionů dávek očkování.

„Důrazně doporučujeme, aby se všichni lidé starší 12 let nechali naočkovat,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení. Ve Spojených státech začal klesat zájem o vakcíny, země se však podobně jako Evropa děsí šíření mutace delta.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve středu varovalo, že nakažlivější varianta delta, poprvé identifikovaná v Indii, bude do konce srpna představovat 90 procent všech případů v Evropské unii. Podobné varování přišlo minulý týden i od Světové zdravotnické organizace (WHO), podle které bude z delty převažující mutace na celém světě.

Americké nemocnice a lékaři mají zatím pečlivě sledovat případy myokarditidy a perikarditidy. Společnost Pfizer uvedla, že nezaznamenala vyšší počet srdečních zánětů, než by očekávala u běžné populace. Moderna prohlásila, že si je případů vědoma a na jejich posouzení spolupracuje se zdravotními úřady.

CDC vyšetřuje případy myokarditidy a perikarditidy, převážně u mladých mužů, již několik měsíců. Podobný problém zaznamenali i v Izraeli, kde si tamní ministerstvo zdravotnictví nechalo vypracovat studii.

Studie zjistila „pravděpodobnou souvislost mezi druhou dávkou vakcíny (Pfizer/BioNTech) a projevem myokarditidy u mužů ve věku 16 až 30 let“. Nejčastěji se zánět projevil u mužů ve věkové skupině 16 až 19 let. Americké CDC zatím příčinnou souvislost výslovně nepotvrdilo.

Země očkuje látkami od společností Pfizer, Moderna a Johnson & Johnson.

Reklama

Doporučované