Hlavní obsah

Ani superbezpečný festival s PCR testy neprošel, kultura je v nejistotě

Foto: Pixabay

Organizátoři hudebních festivalů stále nevědí, jaké podmínky je v následujících měsících čekají.

Reklama

Kultura patří mezi oblasti, které protiepidemická opatření umlčela na nejdelší dobu. Stále přitom není jasno, jak bude vypadat letní sezona. U hlavní hygieničky neprošel ani projekt „superbezpečného festivalu“.

Článek

Na festivalu Let It Roll se včetně interpretů i zaměstnanců počítalo s 15 tisíci lidmi, všichni by přitom museli ještě před vstupem na akci podstoupit PCR test, který by vyloučil nákazu. Výjimka by platila jen pro plně očkované. Akci pořadatelé naplánovali na druhý srpnový víkend ve středočeských Milovicích.

Počítalo se zároveň se dvěma způsoby testování, jednak přímo na místě i s testováním maximálně 48 hodin před vstupem do areálu festivalu. Pro první variantu si organizátoři domluvili spolupráci s projektem Cesta ze tmy, který je schopen vyhodnotit test do dvou hodin od odebrání vzorku v mobilní laboratoři. Promyšlená byla i logistika a organizace, aby nevznikalo riziko šíření koronaviru. Pro druhou variantu testování do 48 hodin před začátkem akce si asociace domluvila spolupráci se sítí laboratoří.

„Návštěvníci by si tak mohli test udělat před odjezdem na festival, čímž by se zcela eliminovalo riziko, že na místo jeho konání přijede kdokoliv nakažený. Ani v tomto případě by od absolvování testu do konce festivalu neuplynulo více než pět dnů, tedy stále méně než aktuálně uvažovaných sedm dní platnosti výsledku PCR testu,“ popsal hlavní hygieničce Pavle Svrčinové ředitel FESTAS - festivalové asociace Marek Vohralík. Jeho e-mail má redakce k dispozici.

Právě hlavní hygienička a ministerský odbor ochrany veřejného zdraví má pravomoc o pořádání podobných výjimečných akcí rozhodovat. Nedávno například Svrčinová povolila přítomnost části hokejových a fotbalových fanoušků na stadionech s tím, že jsou testováni a jde o pilotní projekty.

Také „superbezpečný festival“ měl být podobným jednorázovým projektem, na což pořadatelé upozornili. „Náš projekt bohužel nelze aplikovat plošně na všechny festivaly, především s ohledem na nákladnost PCR testů. Na druhou stranu by mohl na přechodnou dobu, dokud se s pandemií potýkáme, nastínit možnou cestu realizace velkých kulturních akcí,“ uvedl Marek Vohralík s tím, že je vzhledem k náročnosti příprav třeba získat vyjádření ministerstva co nejdříve.

Kultura „na zkoušku“

Organizátoři pilotního koncertu Šance pro kulturu, který se uskuteční 11. května na Křižíkově fontáně na Výstavišti v Praze, chtějí ukázat, že kultura není nebezpečná. Za přísně dodržovaných protiepidemických opatření bude až 2500 diváků moci být v sektorech na sezení i na stání, informovala ČTK. Zahraje skupina Chinaski, houslový virtuos Pavel Šporcl a divadelní hosté. „Chceme ukázat, že kultura není mor,“ řekl novinářům Viliam Ďuriš z Asociace promotérů a producentů v oblasti kultury (APPOK).

„Ukážeme, že kultura je bezpečná a naše publikum není horší než fotbaloví fanoušci, kterým byl vstup na stadiony částečně umožněn. Je lepší dělat akce řízeně, než aby se lidé scházeli neorganizovaně,“ dodal Ďuriš.

Ani přes důkladná opatření ale akce zelenou nedostala. „V této chvíli není možné jakkoli předvídat, jaká bude situace v srpnu, a tak se nelze k projektu závazně vyjádřit, obraťte se prosím znovu v průběhu konce června, nebo začátkem července,“ odpověděl Jan Marounek, ředitel odboru ochrany veřejného zdraví.

Jeho rozhodnutí vyvolalo u zástupců kultury další vlnu zklamání. „Pokud tímto způsobem hodlá Ministerstvo zdravotnictví postupovat i nadále, pak nemůžeme v dohledné době očekávat jakoukoliv obnovu kulturního života v naší zemi,“ reagoval Vohralík.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger ve čtvrtek na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že jde o gesci útvaru hlavní hygieničky. „Ale v každém případě se na to podívám, a pokud by to odpovídalo těm změnám, které jsme předjednali pro tyto akce, tak asi nic nebrání tomu, aby se mohlo toto rozhodnutí v souladu s tím, co teď probíhá, revokovat,“ dodal.

Co bude v létě?

Kultura se zatím rozvolňuje jen velmi pozvolna. V části krajů se tento týden otevřela muzea, galerie a památky. Po čtvrtečním jednání vlády ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) oznámil otevření dalších ve zbytku republiky, a to od 10. května.

První výraznější rozvolňování v kultuře by podle ministra mohlo nastat od 24. května. Jeho podmínky ale neupřesnil. Pouze dodal, že se pro kulturní akce pořádané uvnitř počítá s maximální kapacitou 50 procent sedících diváků. „Čísla zatím nechci zveřejňovat, myslím, že jsou přijatelná pro všechny účastníky, “ řekl. Pravidla pro pořádání akcí v letních měsících chce řešit v následujících dnech.

„Chceme ta pravidla nastavit co nejdříve, zřejmě ještě tento týden tak, aby už byl plán i na ty prázdninové měsíce. Pořád tedy s určitým mrazením v zádech, abychom nedopadli podobně jako vlekaři na zasněžených svazích v zimě,“ dodal.

Střet dvou resortů

Právě rozvolňování opatření se v posledních dnech stalo předmětem neshod mezi resortem kultury a zdravotnictví. Ministerstvo kultury vedené Lubomírem Zaorálkem z ČSSD zveřejnilo svůj vlastní plán pro rozvolnění a o dalších krocích s Arenbergerovým resortem jedná.

Návrh Ministerstva kultury vychází z vládních balíčků a počítá s návrhy rozvolňování k 17. květnu (třetí balíček), 14. červnu (čtvrtý balíček), 1. červenci (pátý balíček) a 1. srpnu (šestý balíček).

Počítá také s maximální kapacitou diváků ke každému datu zvláště pro akce venku a v interiéru, přičemž operuje s tím, že každý účastník by byl kontrolován pomocí aplikace pracovně označené covid pass. Jejím prostřednictvím by se ověřilo, zda splňuje jednu ze tří podmínek - buď má ukončené očkování, nebo je 90 dní od prodělaného onemocnění covid-19, nebo se prokáže negativním testem podle dostupnosti.

Aktuálně by to měl být antigenní test s platností 72 hodin, což je limit možnosti otestování s úhradou ze zdravotního pojištění pro všechny občany; v případě zavedení plošného PCR testování pak PCR test s platností podle dostupnosti.

Za těchto podmínek MK navrhuje od 17. května umožnit za incidence 100 lidí na 100 000 obyvatel za týden účast 1000 lidí na venkovní akci, 500 lidí na akci uvnitř. Přibližně od poloviny června by se pak mohly počty za incidence 75 zdvojnásobit, od 1. července, pokud by incidence byla 50, by venku mohlo být až 5000 lidí, uvnitř 2000 a od 1. srpna obě možnosti bez omezení počtu účastníků.

Do 1. července by areál či prostor musel být rozdělen na dva sektory, od 1. července už nikoli. Do konce června se počítá venku i uvnitř s ochranou dýchacích cest, v červenci už jen uvnitř, v srpnu ani tam už ne. Od 1. července by také mělo přestat platit omezení kapacity pro muzea, galerie a památky.

Návrh zdravotnictví pro kulturu

Návrh Ministerstva zdravotnictví se zatím odvíjí od povolení akcí venku i vevnitř podle procenta proočkovanosti - v květnu chce 20 procent, v červnu 30 procent, v červenci 40 procent, v srpnu 60 procent a v září 70 procent. Kapacitu akcí také podmiňuje absolvováním PCR testů, respektive pokud účastníci absolvují tento náročnější test, může být kapacita vyšší. V květnu například s PCR testy by mohlo venku na akci být maximálně 500 osob na jeden sektor při rozdělení prostoru na dva sektory, s antigenním testem jen 200 osob a při samotestování jen 100 osob.

Na kulturní akce uvnitř by v květnu s PCR testem mohlo jít jen 200 lidí, s antigenním testem od zdravotníka 40 lidí a se samotestem 20 lidí. Až do konce září stále návrh počítá s nutností účastníků mít ochranu dýchacích cest.

Reklama

Doporučované