Hlavní obsah

Anifilm nabídne v Liberci zrestaurovanou klasiku i novinky

Foto: Getty Images

Liberecko

Reklama

Zrestaurovanou klasiku jako maďarský film Syn bílé kobyly z dílny fenomenálního režiséra Marcella Jankovicse a čerstvě „vyčištěné“ Fimfárum Jana Wericha i řadu novinek nabídne Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm.

Článek

Od 6. do 11. října bude přehlídku poprvé hostit Liberec. Zvýhodněné akreditace za 800 korun jsou v prodeji do konce prázdnin. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Libereckého kraje Filip Trdla.

Festival se do Liberce přesunul po 18 letech z Třeboně. Původně se měl uskutečnit už v květnu, kvůli koronavirové pandemii organizátoři projekce posunuli na říjen. „Pořadatelé nabízejí pestrý program pro děti i dospělé, z nabídky si tak jistě vybere každý. Pro místní je to úplně nový směr kulturní nabídky a věřím, že si žánr animovaného filmu zamilují,“ řekla k festivalu krajská radní pro kulturu a cestovní ruch Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

V prestižní mezinárodní soutěži celovečerních filmů se představí deset snímků. Mezi jinými meditativní příběh vyprávěný v lotyšském filmu Pryč režiséra Gintise Zilbalodise. Drama Kábulské vlaštovky z Tálibánem ovládaného Kábulu představí režisérky Zabou Breitmanová a Eléa Gobbé-Mévellecová. Soutěžní desítku završují japonské Děti moře. Snímek vypráví fantastický příběh dívky, která vstoupí do podmořského světa.

Na návštěvníky čeká také každý rok bohatší a obsáhlejší nesoutěžní program s vybranými filmovými specialitami i prověřenými díly. Středobodem nesoutěžního programu je rozsáhlá sekce Slyšet animaci. Zahrnuje krátké a celovečerní filmy, ale i profily českých skladatelů, jejichž hudební doprovod k mnohým animovaným dílům rezonuje v uších diváků i desítky let. Chybět v něm nebudou takové klasiky jako Pink Floyd: The Wall s nezapomenutelnými animovanými sekvencemi Geralda Scarfeho, drsný povídkový Heavy Metal či jazzové Trio z Belleville.

Reklama

Doporučované