Hlavní obsah

Anketa: Kdo z poslanců je ochoten si nejvíc snížit plat?

Reportáž ze satirického pořadu Štastné pondělí.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Zatímco se politici předhánějí s nápady, o kolik si snížit platy, premiéra Babiše jeho vlastní poslanci s takovým nápadem vyhnali.

Článek

Čtyřleté funkční období Poslanecké sněmovny by nebylo kompletní, kdyby nějaká politická strana nepřišla s nápadem na snížení či alespoň zmrazení platů politiků.

Tentokrát se této role zhostila ministryně sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

„Je velmi důležité, aby se začínající recesí byly kopírovány i tyto platy, aby se společnosti ukázalo, že i jako vláda začneme šetřit,“ prohlásila Maláčová s tím, že jde o návrh celé sociální demokracie.

O kolik konkrétně se chce uskrovnit? Navrhuje, aby poslanecký a senátorský plat nově činil pětinásobek minimální mzdy, což by znamenalo 73 tisíc korun.

Dnes základní poslanecký plat bez všemožných náhrad a příplatků za funkce dělá 90 800 Kč. Vyjádřeno číslem – Maláčová chce poslancům snížit příjmy o osmnáct tisíc korun měsíčně.

To je výzva pro naši anketu: Dá někdo víc? O kolik je ochoten se uskrovnit třeba šéf Pirátů Ivan Bartoš? Anebo taková komunistka Miloslava Vostrá, šéfka sněmovního rozpočtového výboru? A co Václav Klaus junior, podle něhož stejně poslanci nic nedělají a jen přebírají legislativu z Bruselu?

Chtěli jsme se zeptat i poslanců vládního hnutí ANO, ale u nich už s nápadem na snížení platů překvapivě narazil jejich šéf a premiér Andrej Babiš.

„Samozřejmě jsem se už ptal ve Sněmovně, jestli naši poslanci nechtějí být solidární. S tím mě vyhnali,“ svěřil se šéf hnutí, jehož jeho lidé většinou poslouchají.

Pusťte si videoreportáž ze satirického pořadu Šťastné pondělí, abyste zjistili, kdo vyhrál naši populistickou anketu o tom, kdo dokáže nejvíc slíbit, aniž by ho to cokoliv stálo.

Reklama

Doporučované