Hlavní obsah

Antivirus? Nově až do konce října

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Program Antivirus měl původně fungovat do konce srpna, vláda se ale dohodla na jeho prodloužení o dva měsíce. Jaké jsou podmínky pro žadatele?

Článek

Pro koho je tento program?

Ministerstvo práce a sociálních věcí vyhlásilo program Antivirus v březnu, aby pomohlo firmám ochránit pracovní místa, a ty tak nemusely propouštět. Antivirus měl původně fungovat do konce srpna, vláda ho ale nakonec prodloužila až do konce října.

V praxi jde o kompenzaci nákladů zaměstnavatelům, kteří museli svým zaměstnancům nařídit karanténu nebo částečně či úplně omezit svůj provoz. Musí však být prokázáno, že překážka v práci vznikla v důsledku nákazy covid-19.

Podmínky

Pro vyplácení peněz z programu Antivirus stanovilo ministerstvo několik základních podmínek.

- Zaměstnavatel musí striktně dodržovat zákoník práce.

- Zaměstnanec nesmí být ve výpovědní lhůtě a nesmí mu být dána výpověď.

- Antivirus se týká firem v podnikové sféře, zaměstnanci musí být v pracovním poměru a musí se účastnit nemocenského a důchodového pojištění.

- Zaměstnavatel musí vyplatit mzdu a odvést odvody.

Antivirus A

První typ Antiviru funguje při nuceném omezení provozu a karanténě na základě krizového opatření, které vyhlásí buď Ministerstvo zdravotnictví, nebo krajská hygiena.

V případě karantény pobírá zaměstnanec 60 % průměrného redukovaného výdělku. Jestliže musí být po nařízení úřadů uzavřen celý provoz, pobírá zaměstnanec náhradu ve výši 100 % průměrného výdělku.

Stát dorovnává 80 % vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech včetně odvodů, ale maximálně do výše 39 tisíc korun.

Antivirus B

Druhý typ Antiviru se zaměřuje na hospodářské potíže související se šířením koronaviru.

Pokud se nachází překážky na straně zaměstnavatele z důvodu nařízení karantény nebo péče o dítě u 30 a více procent zaměstnanců, pobírá zaměstnanec 100procentní náhradu mzdy průměrného výdělku.

Jestliže dojde k omezení dostupnosti surovin, výrobků nebo služeb nezbytných k vykonávání činnosti, pokrývá Antivirus B 80procentní náhradu mzdy.

Při omezení poptávky po službách, výrobcích a jiných produktech firmy, dostává zaměstnanec 60 % z průměrného výdělku. Částka ale nesmí překročit 29 tisíc korun.

Antivirus C

Vláda prodloužila jen Antivirus A a B, nikoliv Antivirus C, který skončil posledním srpnovým dnem. Typ C se vztahoval na firmy do 50 zaměstnanců a šlo o odpuštění plateb odvodů na sociální pojištění za červen, červenec a srpen.

Po konci celého programu Antivirus by ho měl nahradit takzvaný kurzarbeit, který by vláda spouštěla v případě hospodářské krize, při níž by hrozil výrazný růst nezaměstnanosti. Funkční by byl také při živelných katastrofách, jakými jsou například povodně.

Reklama

Doporučované