Hlavní obsah

Apple zneužil podle Moskvy postavení na trhu s mobilními aplikacemi

Foto: Profimedia.cz

Produkty společnosti Apple (ilustrační foto).

Reklama

Americká společnost Apple v Rusku zneužila svého dominantního postavení na trhu s mobilními aplikacemi pro přístroje s operačním systémem iOS prostřednictvím svého obchodu App Store. Tvrdí to ruský antimonopolní úřad FAS.

Článek

Dodal, že vydá příkaz, aby společnost porušení předpisů vyřešila. Mluvčí Applu prohlásil, že se proti rozhodnutí FAS hodlá odvolat.

Rozhodnutí ruského úřadu přichází na pozadí vyšetřování v Evropské unii. Evropská komise (EK) už totiž vyšetřuje Apple a pravidla jeho obchodu App Store.

Antimonopolní úřad FAS upozornil na to, že je nutné stahovat aplikace pro operační systém Applu iOS prostřednictvím App Store. Apple si podle něj nezákonně vyhrazuje právo na blokování aplikací třetích stran v App Store, uvedla agentura Reuters.

FAS začal firmu Apple vyšetřovat po oznámení ruské společnosti Kaspersky Lab. Ta si stěžovala, že její verze aplikace Safe Kids byla operačním systémem Applu odmítnuta. Uvedla také, že Apple vydal verzi 12 své vlastní aplikace pro rodičovskou kontrolu Screen Time, která měla podobné funkce jako program firmy Kaspersky. Aplikace rodičovské kontroly umožňuje rodičům kontrolovat používání telefonu a tabletu jejich dětí.

Apple sdělil, že odstranil ze svého obchodu několik aplikací rodičovské kontroly, protože ohrožovaly soukromí a bezpečnost uživatelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované