Hlavní obsah

Dolejší: Piráti mistrovali ostatní, teď mají sami problém s papalášstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Pirátský exposlanec Lukáš Kolářík (vlevo) s předsedou strany Ivanem Bartošem (uprostřed) a exposlancem Lukášem Bartoněm.

Reklama

Článek

Pirátská strana se potýká s množícími se problémy. Její pověst strany nekompromisně potírající zlozvyky tuzemského politického provozu začínají ohrožovat přešlapy jejích vlastních členů. Jak se s tím Piráti vyrovnávají?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jaké kauzy v současnosti podle komentátora SZ Václava Dolejšího ohrožují věrohodnost Pirátské strany?
  • Nakolik pomáhá transparentnosti pirátské fórum - umocňuje očistné procesy ve straně, nebo spíš brzdí její akceschopnost?
  • A mají Piráti vyřešené klíčové otázky ohledně své vládní role?

Piráti v posledních týdnech opakovaně čelí kritice za chování svých členů na vysokých postech ve státní správě. Nejdříve řešili případ náměstkyně pražského primátora Jany Komrskové, která zaměstnávala svého dlouholetého partnera jako asistenta. Teď se zabývají kauzou dnes už bývalého náměstka ministra vnitra a místopředsedy jihočeských Pirátů Lukáše Koláříka, který za dosud nejasných okolností v tichosti odešel ze svého postu.

Podle politického komentátora Seznam Zpráv Václava Dolejšího může toto chování Piráty poškodit už jenom proto, že sami slibovali voličům, že budou „jiní a transparentní“. „Myslím, že je to pro tu stranu mimořádně závažné a že o tom svědčí i výroky představitelů, kteří se tím začínají zabývat,“ popisuje v podcastu 5:59.

V prvním případě se ještě situace vyřešila rychle. Partner a poradce Komrskové Petr Beneš záhy po uveřejnění případu oznámil, že svou funkci opouští. Druhá - a zřejmě i vážnější - kauza se ale komplikuje.

Co se stalo?

Informaci o rezignaci Lukáše Koláříka z resortu vnitra přinesl Deník N v polovině července. Tehdy okolnosti nebyly známé, objevily se ale spekulace o tom, že to souviselo s potyčkou dvou žen z jeho bezprostředního okolí. Kauza se znovu rozpohybovala až v posledních dnech. Kolářík totiž v úterý popsal svou verzi příběhu na uzavřeném stranickém fóru.

Co se podle něj tedy stalo? Do Koláříkova hotelového pokoje měla po akci Ministerstva vnitra vniknout jeho asistentka, kterou bulvární deník Blesk označuje za jeho milenku, ve snaze řešit události, „které se odehrály pár hodin předtím“.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík.

Zmíněná asistentka měla opakovaně napadnout Koláříkovu manželku. Situace nakonec dospěla do bodu, kdy měl sám Kolářík za použití „měkkých technik“ zamezit dalšímu útoku. Žádná z žen se k události ale zatím nevyjádřila, a tak slova bývalého náměstka není možné ověřit. Nikdo zároveň nepodal trestní oznámení a policie zatím případ neřeší.

Hlavně neztratit důvěryhodnost

„Vedení Pirátské strany po tom incidentu přijalo usnesení, že je to závažné a může to mít dopad. A také že by rádi do budoucna - jak to Piráti dělají - zavedli pravidlo, kterým by se podobným incidentům nebo problémům zabránilo,“ popisuje Dolejší s tím, že zároveň vyzvali Koláříka, aby zvážil své působení ve stranických funkcích.

Špičky Pirátů jako předseda Ivan Bartoš nebo místopředsedkyně Olga Richterová si podle komentátora uvědomují, že na základě této kauzy mohou Piráti ztratit to, co „mají ve své DNA“, tedy důvěryhodnost .

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Václav Dolejší.

„Přesto mi ten dnešní tlak přijde - i třeba s ohledem na to, jak tlačili na rezignaci poslance za STAN Jana Farského, když dostal stipendium ve Spojených státech, hodně opatrný. Je tam cítit taková opravdu tradiční politická snaha to nějak ututlat,“ myslí si Dolejší.

I v obecnější rovině podle něj strana morálním nárokům, které na sebe a své členy klade, nedostává. „Naopak mám velmi často z některých Pirátů pocit, že si té moci užívají, že někteří propadli papalášství, tomu, že mají ty kanceláře, auta s řidiči a ty placené hotely,“ zmiňuje komentátor. Exnáměstek Kolářík, který si „pravděpodobně myslel, že je nedotknutelný“, je toho prý typickým příkladem.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jestli je vnitrostranické fórum, kterým je Pirátská strana známá, opravdu funkčním mechanismem, nebo jestli mají všichni členové strany jasno v tom, zda setrvávat ve vládě. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT 24, TV Nova

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované