Hlavní obsah

Erik Tabery: Plný Václavák? Je snadnější být proti něčemu než pro něco

Foto: Lenka Kabrhelová, Seznam Zprávy

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

Reklama

Článek

Jen tři týdny před komunálními volbami se na Václavském náměstí v Praze na demonstraci s názvem „Česká republika na 1. místě!“ sešli zástupci opozičních a antisystémových sil. Na akci, kterou oficiálně svolala skupina nespokojených občanů s podporou různých politických sil a iniciativ, opakovaně zaznívala kritika koaliční vlády Petra Fialy i volání po její demisi. Co lze z různorodých vystoupení vyvozovat?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • „Vždycky, když se zaplní Václavské náměstí, tak to má v sobě nějakou symboliku,“ komentuje šéfredaktor Respektu protivládní demonstraci, která se v sobotu konala v Praze.
  • Na jevišti se podle něj sešla směsice názorů, které byly proti něčemu. Někteří dokonce překrucovali pravdu. „I díky tomu se jim daří dávat dohromady ‚vyděšenější‘ část společnosti,“ dodává.
  • Na druhou stranu Tabery říká, že veřejnost má právo očekávat dobrou správu věcí veřejných. A na vládě Petra Fialy (ODS) tak je, aby Čechům vysvětlila, co se děje, a popsala jasná řešení.

Více než 70 tisíc lidí se podle odhadů policie sešlo v sobotu na protivládním protestu na Václavském náměstí v Praze. Žádali zejména demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) a předčasné volby.

Vystupující také zmiňovali, že se obávají zdražování energií, „bruselského diktátu“ a nevyhnuli se ani antivaxerským prohlášením.

„Sešel se tam chumel všeho proti. Ono obecně proti je snadnější nejenom něco říkat, ale i organizovat akce. Dokonce bych řekl, že pro vládu bude větší malér, až tam budou síly, které budou pro něco,“ popisuje šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery.

+13

Podle Taberyho má nicméně zaplnění tohoto náměstí v sobě „symboliku“. „Nemusí to značit většinové nálady ve společnosti ani že teď přijde nová síla, ale je to signál pro celou společnost. Minimálně v tom ohledu, že to určitě posílí ty organizátory,“ vysvětluje.

Na zřeteli by je podle něj měl kromě opozice mít i expremiér Andrej Babiš (ANO): „Já být Andrejem Babišem, tak jsem trochu nervózní, protože se mu může stát velice snadno, že ta společnost uvidí tu alternativu úplně někde jinde, než on si myslí.“

Protest za změnu režimu?

Mezi deseti zveřejněnými požadavky svolavatelů protestu se objevilo i „ukončení plánovaného ředění národa“, odkazující na příchod uprchlíků z Ukrajiny. „Tady končí debata na jakékoliv úrovni, protože z toho je člověku jenom špatně. O tom nejde debatovat,“ říká Tabery a upozorňuje, že podobně se před holokaustem mluvilo o Židech.

Jestli skutečně podobné názory ve společnosti panují, podle něj ukáže čas a případné další protesty. „Pokud ti lidé budou chodit dál, tak víme, že to není protest proti třeba pomalé nebo nedokonalé vládě, ale že to je de facto protest za změnu demokratického systému v České republice,“ popisuje šéfredaktor Respektu.

Výsledky voleb a průzkumy nicméně už dnes ukazují, že na stranu extremistických řešení se přiklání až 20 % voličů v Česku.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) k protestu v neděli řekl, že chápe obavy protestujících z drahoty a války. Ostřejší slova zvolil v sobotu premiér Fiala, organizátoři akce prý hájí proruskou orientaci a mají blízko k extrémním pozicím.

Pochopení ani zavrhování ale podle Taberyho nebude fungovat. „Myslím, že je nutné vysvětlovat, popisovat situaci co nejjednodušším a nejsrozumitelnějším způsobem. A zároveň představovat konkrétní opatření.“

V podcastu 5:59 se také dozvíte pohled, kdo sobotní protest organizoval, nebo jak moc je v současnosti česká společnost rozdělená. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: CNN Prima News, videozáznam z demonstrace od uživatele Jdeme společně

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované