Hlavní obsah

5:59 na scéně: unikátní zvukový experiment

Foto: Michal Kamaryt, ČTK, Seznam Zprávy

Vršovická kulturní křižovatka Vzlet.

Reklama

Článek

Čtyři příběhy, jedno představení. Ve středu a ve čtvrtek 3. a 4. května v pražské kulturní křižovatce Vzlet se podcast 5:59 představí tak, jak ho neznáte – a jak jste v Česku podcast ještě nezažili. Novinařina se propojí s divadelní performancí, živé hosty a jejich příběhy doplní hudba, video, animace, fotky, ilustrace.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Co je podcast na scéně?
  • Kde se pro projekt nechala moderátorka Lenka Kabrhelová inspirovat?
  • Kdo jsou protagonisté 5:59 na scéně?

Operace Důvěra a případ Davida Ratha, československý orgasmus, ženy na prahu změn v Íránu a sounddesign jako prostředek vyprávění. Čtyři neobvyklé příběhy propojené do jednoho mimořádného představení.

Tým 5:59 tento týden představí velký experiment – oživlý podcast. Nejde o natáčení před publikem ani divadelní hru s pevně daným scénářem. Projekt s názvem „5:59 na scéně“ se pohybuje mezi těmito žánry. „Myšlenka, že to má být audiovizuální podcast naživo, pro mě byla výzva, která navazovala na to, co mám za sebou. Předtím jsem dělala live cinema, rozhlasové hry naživo – a tady se to mělo potkat,“ říká ve zvláštní epizodě podcastu 5:59 režisérka Petra Tejnorová.

Některé vyprávění má formu monologu, jiné se více blíží klasickému formátu podcastu 5:59, tedy rozhovoru. Všechny příběhy nicméně obohatí fotografie, videonahrávky nebo animace. V části, kterou představí zástupce šéfredaktora Seznam Zpráv Radek Kedroň, dokonce zazní i dosud nezveřejněné odposlechy z úplatkářské kauzy Davida Ratha.

Foto: Dominika Kubištová, Seznam Zprávy

Ze čtené zkoušky 5:59 na scéně.

Umění vyprávět

Dostat podcast na divadelní prkna bylo jedním ze snů moderátorky 5:59 Lenky Kabrhelové. Ta se pro tento netradiční formát nadchla už jako zahraniční zpravodajka v USA, kde podobné inscenace uváděl Pop-Up Magazine. První ale viděla až v Česku, on-line během lockdownu.

„Byl to velice zajímavý původní text, který byl krásně odvyprávěný – úplně prostě, ale lidsky. Vím, že to zní jako klišé, ale kdybychom v 5:59 někdy dokázali vyprávět takhle, bylo by to skvělé,“ popisuje novinářka.

Čtyři neobvykle vyprávěné příběhy, které pro diváky Lenka Kabrhelová vybrala společně s dramaturgyní Martou Ljubkovou, budete moct zažít pouze během dvou večerů v divadle Vzlet. Buďte s námi u toho.

Podcast 5:59 vás v pondělní zvláštní epizodě vezme na čtené zkoušky chystaného představení. Také se dozvíte, jak v hrubých obrysech vypadá podcast přenesený na divadelní prkna. Pokud byste chtěli velký experiment zažít, dorazte 3. nebo 4. května do vršovického Vzletu.

Editor: Robert Candra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované