Hlavní obsah

Pět případů z kauzy Dominika Feriho spadlo pod stůl

Foto: Profimedia.cz

Bývalý poslanec Dominik Feri.

Reklama

Článek

Víc než rok a půl poté, co se na veřejnost dostala svědectví o údajném sexuálním napadání žen tehdejším poslancem TOP 09 Dominikem Ferim, míří případ před soud. Čeho všeho se měla někdejší politická hvězda TOP 09, která fungovala jako magnet na mladé voliče, dopustit?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Z čeho nakonec kriminalisté exposlance za TOP 09 Dominika Feriho obvinili?
  • Proč se některé případy před soud možná nedostanou?
  • A jak policisté ověřovali výpovědi žen, které měl Dominik Feri znásilnit nebo se o to pokusit?

Státní zástupkyně obžalovala exposlance za TOP 09 Dominika Feriho a jeho případ tak míří k soudu. Policie ho podezírá z nejméně dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. První dva činy se měly stát před šesti lety v jeho pražském bytě a třetí přímo na půdě Poslanecké sněmovny.

„Mělo jít o slečnu, stážistku, která ho přišla navštívit do Sněmovny a on ji měl sexuálně napadnout v kuchyňce,“ popisuje investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Ferimu tak hrozí až deset let vězení, jedna z žen totiž byla nezletilá.

Vlezl ke mně do sprchy a začal se nevybíravě dožadovat sexu. Tlačil na mě. Prostor byl malý a prakticky jsem nemohla odejít, protože mi zatarasil cestu.
jedna z žen, které měl Dominik Feri znásilnit

Do hry se navíc ještě může vrátit dalších pět případů, které prozatím žalobci odložili. „Podle mých informací je tohle minimalistická verze. Kriminalisté zkrátka vybrali ty nejsilnější kauzy, o kterých si myslí, že dokáží důkazně obstát,“ říká Blažek.

Feri nadále trvá na své nevině. „Doposud jsem nemohl probíhající řízení veřejně jakkoliv věcně komentovat, což mělo za následek, že média byla odkázána pouze na jednostranná vyjádření. To se ale brzy konečně změní,“ napsal Seznam Zprávám.

Exposlanec nicméně opakovaně měl možnost se do médií k případu vyjádřit. „My jsme mu několikrát dávali - a ostatně i další novináři - šanci, aby nám dal rozhovor, aby zkrátka vysvětlil ten svůj postoj, vysvětlil, jak to všechno bylo. On toho nikdy nevyužil,“ připomíná Blažek.

„Dokonalý pád“ Dominika Feriho

Kauza Dominika Feriho zastihla v době jeho největší politické slávy, tedy před rokem a půl. Tehdy měl na svém instagramovém účtu více než milion sledujících, pomáhal v osvětě během pandemie a chtěl obhajovat mandát poslance.

Po zveřejnění článku Apoleny Rychlíkové a Jakuba Zelenky na serveru AlarmDeníku N ale složil mandát poslance a odešel z TOP 09.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Vojtěch Blažek.

Šéfka strany Markéta Pekarová Adamová tehdy vysvětlovala, že u politika je v takovém případě nutné ctít „presumpci viny“. A dodala, že doufá, že se prokáže Feriho nevina. Další členové TOP 09, jako třeba exministr zahraničí Karel Schwarzenberg nebo senátor Tomáš Czernin, nicméně případ zlehčovali.

„Byl to dokonalý pád. I proto bude zajímavé sledovat, jak dopadne soud. Umím si představit, že kdyby Dominik Feri byl osvobozen, stane se z toho trochu jiný příběh o někom, jehož politická kariéra skončila,“ říká Blažek.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, jak daleko je podobný případ psychiatra Jana Cimického a co nám nejen případ Dominika Feriho, ale i další říkají o české společnosti. Poslechněte si v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: citace z textů Deníku N a A2larm.cz, ČT24, ČRo Plzeň, Televize Seznam, TV Nova, CNN Prima News

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované