Hlavní obsah

Koupili si pozemky u Prahy. Teď je tam navezená otrávená půda

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tuny zeminy na pozemku developera v Trnové. Snímek z 5. února 2024.

Reklama

Článek

Středočeskou obcí Trnová hýbe otázka, co bude s kontaminovanou zeminou navezenou na místní developerský projekt. Bez odpovědi ale zatím zůstávají i další klíčové otázky - včetně té, kdo za situaci může. Podle reportéra Seznam Zpráv, který kauzu sleduje řadu měsíců, jde ve své podstatě o značně neobvyklý případ.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte?

  • Čím je výjimečný případ kontaminace pozemků ve středočeské Trnové.
  • Že frustrace místních lidí roste, v kauze ale stále chybějí klíčové odpovědi.
  • Jaké další pochybnosti provázejí developerský projekt, na němž se kontaminace prokázala.

Co bude dál? Otázka, která rezonovala při posledním jednání zastupitelstva Trnové. Vedení obce ležící v okrese Praha-západ na něm minulý týden ve čtvrtek informovalo obyvatele o vývoji kauzy, v níž se mimo jiné jedná o kontaminovanou zeminu na pozemku, kde developer hodlá postavit rodinné domy. Z dotazů publika byla mnohdy znát frustrace z toho, že situace dospěla tak daleko.

„Je to případ, který pravděpodobně nemá obdoby,“ říká reportér Seznam Zpráv Byznys Daniel Novák, který průběh čtvrtečního zastupitelstva sledoval. Ostatně ve středočeské Trnové zdaleka nebyl poprvé. Právě naopak - o tamní dění se zajímá už od loňského léta, kdy začal popisovat čilou stavební aktivitu na pozemcích, kde společnost Domy Trnová rozvíjí developerský projekt, který provází porušování řady pravidel.

Firma podnikatele Jana Šefrny například neměla - a dosud nemá - stavební povolení k budování kanalizace. Příběh problémové výstavby tohoto satelitního městečka v obci Trnová se nakonec rozvinul do nečekaných rozměrů.

„Došlo k rozsáhlé navážce zeminy - pravděpodobně i stavebního odpadu - na pozemky, na nichž v budoucnu mají stát rodinné domy. Ty pozemky jsou teď zemědělskou půdou. A tou podstatnou věcí je, že jak zjistila Česká inspekce životního prostředí, ta zemina je minimálně zčásti kontaminovaná,“ líčí situaci reportér v rozhovoru pro podcast 5:59.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Byznys Daniel Novák.

Kamiony mířily i z pražských Vysočan

Testy České inspekce životního prostředí (ČIŽP) ukázaly v zemině navezené na pozemek v Trnové nadlimitní hodnoty arzenu a v jednom případě také ropných látek. Především ale zjistily přítomnost jedovatých polychlorovaných bifenylů (PCB), které podle odborníků mohou pro lidi žijící na kontaminovaném pozemku znamenat větší riziko rakoviny nebo vývojových poruch.

Inspekce chystá v lokalitě další testování. Zároveň už ale podala trestní oznámení, kterým se zabývá policie.

Inspektoři nicméně začali výrazněji konat až poté, co Seznam Zprávy upozornily, že do Trnové putuje materiál z areálu v pražských Vysočanech, kde dříve dlouhá desetiletí fungovala chemická továrna. Reportéři se totiž na začátku letošního roku začali zajímat o původ zeminy navážené do obce na korbách desítek kamionů. A hustý provoz nákladních vozidel, která tamní ulice zanášela bahnem, tehdy začal budit v Trnové značný odpor.

„Nějak se tam dostat musel“

Otázkou, jak se do Trnové dostala kontaminovaná zemina, se teď zabývá ČIŽP i policie. Jisté je podle reportéra Nováka to, že odpovědnost za situaci odmítá jak společnost Domy Trnová a její majitel Šefrna, tak i jím najatá stavební firma HSMN nebo také přepravní společnosti, které přepravu materiálu obstaraly.

„Všichni říkají, že měli ověřeno, že to, co se do Trnové vozí, je v pořádku. Ale faktem je, že se v Trnové našel kontaminovaný materiál, a nějak se tam dostat musel. A faktem také je, že toho kontaminovaného materiálu tam pravděpodobně nebude málo,“ zdůrazňuje novinář. A dodává, že také majitel pozemku ve Vysočanech - developerská společnost Central Group - ujišťuje o tom, že sanace této bývalé továrny na barvy a laky Tebas proběhla podle všech pravidel.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Hlavní protagonisté akce v Trnové. Vzadu developer Jan Šefrna ze společnosti Domy Trnová, uprostřed podnikatel Jiří Vojáček z firmy HSMN, v popředí je částečně vidět starosta Zdeněk Pekárek.

Není navíc naprosto jisté, že kontaminovaný materiál pochází právě z areálu Tebasu. Kamiony se zeminou, která je podle zástupců developerského projektu v Trnové nutná ke stavbě komunikací a zarovnání pozemku, totiž do obce mířily i odjinud. Novinář Novák ale připomíná, že například i ČIŽP ve své první zprávě o znečištění uvedla, že jde pravděpodobně o kontaminaci z Tebasu. Věc nicméně dál zkoumá - včetně toho, jak rozsáhlá kontaminace v Trnové vlastně je.

Frustrace v Trnové

Další šetření ze strany České inspekce životního prostředí bude zřejmě klíčové i pro otázku, co s kontaminovanou zeminou v Trnové bude dál. Samotná obec se mezitím snaží všemožnými právními prostředky - které podle Daniela Nováka působí mnohdy „bezzubým dojmem“ - dosáhnout alespoň toho, aby se v místě developerského projektu skutečně zastavily veškeré práce. To se totiž ještě ani na konci února nedělo.

Na náladě v obci tento vývoj nepřidává. „Mezi občany Trnové ta současná situace a to, že s tím zatím nikdo nedokáže nic dělat - nic, co by vedlo k okamžitému zastavení těch činností - vzbuzuje velkou frustraci,“ popisuje reportér Seznam Zpráv atmosféru, která byla ve čtvrtek patrná při jednání obecního zastupitelstva.

Nezodpovězenou zůstává i otázka, proč by se někdo snažil do Trnové přivážet kontaminovanou zeminu. Obecně ale platí, že skládkování nebezpečných odpadů je drahé. „A když takový materiál navezete někam, kde za skládkování platit nemusíte - nebo jenom zlomek toho, co byste platili na skládce nebezpečných odpadů - tak to samozřejmě představuje ohromný zdroj zisků. A představuje to pro řadu firem velké lákadlo, jak ušetřit a dobře vydělat,“ uvádí reportér Novák.

V podcastu 5:59 se také dozvíte o tom, že společnost Domy Trnová zároveň stále nezískala potřebná stavební povolení. A také o dalších sporech, které se mezi obcí a firmou odehrávají. Poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Eduard Freisler, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Byznys Daniela Nováka

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované