Hlavní obsah

Nový prezident nebude proruský. Ať to bude kdokoli, říká Šídlo

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo byl hostem Lenky Kabrhelové.

Reklama

Článek

Prezidentu Miloši Zemanovi zbývá ve funkci posledních 10 měsíců. Na veřejnosti se objevuje sporadicky a poskytuje jen jednotky rozhovorů, o to víc je patrná zásadní změna, která se v jeho názorech udála. Kritizuje Vladimira Putina, sympatizuje s Ukrajinou a místo Andreje Babiše (ANO) se jako svého nástupce rozhodl otevřeně podpořit odboráře Josefa Středulu.

Co názorovou otočku způsobilo? Záleží na tom, koho Zeman jako prezidenta doporučuje? Co všechno víme o potenciálních kandidátech a jejich šancích ho na Pražském hradě nahradit? A jaká kampaň nás vlastně čeká?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • „Miloš Zeman dělal (až donedávna) všechno pro to, aby ruské zájmy tady byly co nejvíce slyšet, aby byly prosazovány,“ říká komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo k názorovému obratu hlavy státu na Rusko z poslední doby.
  • Největší šance nahradit Zemana na Hradě aktuálně mají vysloužilý generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš, ačkoliv se ani jeden z nich zatím do klání oficiálně nepřihlásil.
  • Prezidentské volby ale podle Šídla připomínají dráhovou cyklistiku – je nutné se nejprve schovat za lídra a zaútočit až později.

V Česku se pomalu roztáčejí kola souboje o to, kdo nahradí Miloše Zemana na pražském Hradě. Podle komentátora serveru Seznam Zprávy Jindřicha Šídla bude příští přímá volba prezidenta podobně vypjatá jako ty minulé, ze kterých vyšel jako vítěz právě Zeman. Češi se ale některých novinek přece jen dočkají - a to ať už nakonec bude příští hlavou státu kdokoliv.

„Nebudeme mít prokremelského prezidenta,“ myslí si Šídlo. A to ani v případě, že se do volby oficiálně přihlásí expremiér Andrej Babiš nebo odborář Josef Středula. „Nedívají se na Východ,“ dodává. Pravděpodobné tentokrát podle Šídla není ani to, že nový prezident bude - na rozdíl od svých předchůdců - patřit mezi silné osobnosti, které se dostaly do čela státu po sametové revoluci.

Kombinace přímé volby prezidenta a zvolení výrazných postav navíc způsobila to, že Češi vnímají hlavu státu jako někoho mezi prezidentem a králem. Podle Jindřicha Šídla ale může příští prezident působil civilněji.

„Když se podíváte do zemí okolo, tak zjistíte, že to není úplná iluze. (Prezident) funguje jako člověk, který konflikty nikoliv vyvolává, ale utlumuje; který se v národě snaží povzbudit to lepší; který je empatický; který je často vidět na veřejnosti v těch správných okamžicích, kdy je potřeba někoho podpořit nebo se zastat nějakého principu.“

Do hlasování se zatím přihlásila méně známá jména. Průzkumy veřejného mínění přesto favorizují expremiéra Babiše a bývalého náčelníka generálního štábu armády Petra Pavla.

Důležitý moment pak přišel o uplynulém víkendu, kdy se Miloš Zeman vyslovil pro kandidaturu odboráře Středuly. „Na stejné hlasy, na stejné voliče jako Babiš, tedy na hlasy, které nemají zastoupení ve sněmovně, teď bude samozřejmě mířit Josef Středula, pokud do toho půjde,“ říká Šídlo.

Čekají nás kvůli prezidentské volbě znovu debaty o rozdělené společnosti? Celý díl podcastu 5:59 si poslechněte v audiu na začátku článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: CNN Prima News, OVTV, ČT 24, Český rozhlas – Radiožurnál

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované