Hlavní obsah

Jak Andrej Babiš k Agrofertu přišel a vyrazil vládnout Česku

Foto: Seznam Zprávy

Prezidentský kandidát Andrej Babiš má za sebou dráhu úspěšného podnikatele.

Reklama

Článek

Už na konci tohoto týdne voliči rozhodnou o příštím českém prezidentovi. Aktuální průzkumy favorizují generála ve výslužbě Petra Pavla. Kariéra jeho protikandidáta, šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, ale nabízí řadu momentů, kdy se v ostré konkurenci nakonec dokázal prosadit. Co víme o klíčových událostech v Babišově polistopadovém působení?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jakým způsobem Andrej Babiš vybudoval své podnikatelské impérium.
  • Proč zejména jeho ovládnutí Agrofertu dodnes vyvolává pochybnosti.
  • Jak se Babišův obchodnický styl promítá do politické dráhy současného uchazeče o Hrad.

Z Maroka až do finále souboje o hlavu českého státu. Tak by se dala stručně popsat dráha Andreje Babiše, kterou urazil od sametové revoluce v roce 1989. Tehdy působil na severu Afriky jako československý obchodní zástupce.

V už demokratickém Československu a později samostatném Česku se Babiš později stal jedním z nejbohatších podnikatelů. Vybudoval tu obří koncern Agrofert, který dnes obsahuje kolem 250 firem. I samotný Babiš v předvolební kampani často rád zdůrazňuje, že Agrofert je jedním z největších soukromých zaměstnavatelů v tuzemsku.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Babiš v nedělní předvolební debatě v České televizi.

„Nesporně pracovitost, nějaká prozíravost, možná urputnost,“ komentuje Babišův otisk na růstu jeho podnikatelského impéria reportér Seznam Zpráv Tomáš Pergler, který je také autorem knihy Babiš: Příběh oligarchy.

V rozhovoru pro podcast 5:59 Pergler říká, že Babiš dokázal těžit ze začátků své kariéry. „Byl protřelý obchodník se zkušenostmi ze západního trhu a z arabského prostředí, které tady spousta lidí neměla,“ zdůrazňuje novinář s tím, že Babiš měl také kontakty na Západě i na Východě. „A velkou komparativní výhodu dokázal využít.“

Foto: Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Tomáš Pergler.

K podnikatelskému stylu současného uchazeče o Hrad reportér uvádí, že Babiš je „obchodník ze staré školy“, o kterém se například ví, že nejde pro hrubé slovo daleko. Zároveň jde prý o mikromanažera s vynikající pamětí na čísla, což se Babišovi hodilo třeba při osobních kontrolách ve svých firmách.

„Nikdo ho nepřevezl. Můžeme si představit počítač, který dokáže řešit několik souběžných matematických operací najednou a zároveň z toho dokáže udělat syntézu. V tom je svým způsobem asi jeho genialita. A je to něco, co mu určitě umožnilo řídit tak obrovský kolos jako Agrofert,“ zamýšlí se Pergler, který připomíná, že Babiš kvůli zákonu o střetu zájmů musel akcie Agrofertu v roce 2017 vložit do svěřenských fondů.

Rozhodl se, že si Agrofert „přisvojí“

Zároveň je tu ale řada otazníků nad způsobem, jakým Babiš Agrofert získal pod svou kontrolu. V době vzniku v roce 1993 se jednalo o dceřinou firmu slovenské společnosti Petrimex, kde Andrej Babiš tehdy pracoval. „On to od začátku chápal tak, že Agrofert je jeho firma,“ uvádí novinář Seznam Zpráv, podle něhož se Babiš i pod vlivem vývoje na Slovensku později rozhodl, „že si Agrofert v zásadě přisvojí“.

Stalo se tak navýšením základního jmění Agrofertu, kdy většinu nových akcií upsala švýcarský firma O.F.I., dodnes ale není jasné, kdo za novým faktickým vlastníkem Agrofertu stál.

Babiš tvrdí, že šlo o jeho dřívější spolužáky ze ženevského gymnázia. „Nikdy je ale nejmenoval. Nad vlastnictvím firmy se vždy vznášela mlha,“ podotýká Pergler, kterému se ale podařilo získat dokumenty, které dokazují personální i místní vazby na Andreje Babiše. Ten se později postupně stal stoprocentním vlastníkem akcií Agrofertu.

Detaily o ovládnutí Agrofertu a o kariéře před rokem 1989

Nová zjištění ohledně dosud nejasného pozadí firmy, která byla klíčová pro ovládnutí Agrofertu Andrejem Babišem, Seznam Zprávy přinesly o víkendu:

Předlistopadovému působení Andreje Babiše i jeho protikandidáta Petra Pavla se podcast 5:59 věnoval s vojenským historikem Prokopem Tomkem:

Postupem času Babiš z Agrofertu vytvořil obří koncern. Jak blízko se ale při svém podnikatelském působení – tedy ještě předtím, než sám vstoupil do politiky – pohyboval tehdejším zástupcům české politické scény? Podle Perglera byl v tomto ohledu Babišův přístup „velmi prozíravý“.

„Věděl, že bude potřebovat přízeň politiků. A dokážeme vystopovat jeho přítomnost třeba v druhé polovině 90. let u politiků ODS. (…) Velmi brzy si Babiš dokázal najít cestu i mezi tehdy opoziční sociální demokracii, což se mu pak zhodnotilo, když byla sociální demokracie u vlády. Měl dobré kontakty hlavně na Stanislava Grosse, bývalého premiéra a šéfa ČSSD,“ popisuje novinář.

Jako „z velké části nesmysl“ pak označuje současnou rétoriku Andreje Babiše, který mluví o svém souboji s údajným „polistopadovým kartelem“. Pergler ale upozorňuje, že „když to tak vezmeme, tak Babiš byl součástí toho kartelu“.

Kariéře druhého finalisty prezidentských voleb Petra Pavla po roce 1989 se bude věnovat úterní díl zpravodajského podcastu 5:59.

V dnešním vydání podcastu 5:59 také uslyšíte o souvislostech Babišova vstupu do politiky v čele nově založeného hnutí ANO nebo o tom, jaké další otazníky panují kolem jeho ovládnutí Agrofertu. Poslechněte si v audiu v úvodu článku.

Editor a koeditor: Barbora Sochorová, Matěj Válek

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, ČT24 - Otázky Václava Moravce, ČT1 - Reportéři ČT, Česká televize - Sametoví miliardáři (2012), iROZHLAS, Vláda České republiky (vláda.cz), iDNES.tv, YouTube - ANO

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované