Hlavní obsah

Rok bez Vratislava Mynáře na Hradě. Jak dopadly jeho kauzy?

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Článek

Éra bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře s sebou přinesla mnoho kauz. Seznam Zprávy tento týden zjistily, že čtyři z nich Národní centrála proti organizovanému zločinu zatím nepravomocně odložila. Okolnosti v podcastu 5:59 vysvětluje investigativní reportér Seznam Zpráv Lukáš Valášek.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Které kauzy bývalého kancléře Vratislava Mynáře policie odložila.
  • Jak si bývalý kancléř upravoval pravidla tak, aby mu vyhovovala, nebo je vůbec nezaváděl.
  • A zda splnil prezident Petr Pavel svůj slib, že na Hradě po odchodu svých předchůdců provede hloubkový úklid.

„Vypůjčený“ party stan, lahve slivovice nakoupené v autobazaru, zlato ze skladu darů nebo pronájem vily exšéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi. Čtyři kauzy bývalého hradního kancléře Vratislava Mynáře nepravomocně Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložila. V usnesení, které Seznam Zprávy získaly, se píše, že pro stíhání se nenašly důkazy. Případ ještě přezkoumá státní zastupitelství, protože Hrad proti rozhodnutí podal stížnost.

Policie se podle investigativního reportéra Seznam Zpráv Lukáše Valáška činy zabývala zhruba rok a nakonec je odložila – alespoň podle usnesení – ze dvou důvodů.

Zaprvé Mynář v některých případech těžil z toho, že nemohl porušit pravidla, která neexistovala a která jako kancléř nezavedl. To se týkalo třeba kauzy zlata a dalších předmětů nakoupených za 20 milionů korun. Mynář tyto předměty ze skladu darů Kanceláře prezidenta republiky vyskladňoval a stále přitom není jasné, kde skončily. Šlo i o šperky za statisíce korun. Policie ale případ odložila, protože sklad Hradu nepodléhal žádným předpisům.

Z usnesení také podle Valáška vyplývá, že jindy Mynář pravidla nastavil tak, aby mu vyhovovala. Šlo o party stan, který mu hradní doprava dovezla loni na začátku roku k vleku v Osvětimanech. Kriminalisté toto podezření odložili s tím, že se vše dělo v souladu s přepravním řádem a metodickým pokynem Hradu, který vznikl za Mynářovy éry.

„Na některé otázky pořád chybí jasné odpovědi,“ říká novinář. „Ale závěr nad jeho kauzami je jednoznačný: Vratislav Mynář čelil celé řadě kauz, které minimálně eticky byly s největší pravděpodobností výrazně za čárou. To popisujeme my novináři. Pak je tady ale policejní linka. Kriminalisté samozřejmě musí opatřit jasné důkazy, které obstojí u soudu, pakliže by Vratislava Mynáře měli stíhat. A toho zatím policie nebyla schopná,“ shrnuje.

Stromky a lovy v Lánech

Mynář dlouhodobě vinu na všech zmíněných kauzách popírá. Na dotazy Seznam Zpráv neodpovídá a několikrát už před dotazy reportérů utekl, třeba právě v případě „vypůjčeného“ party stanu.

Další kauzy ale policisté stále prověřují. Jde třeba o případ, ve kterém si Mynář nechal hradní autodopravou na svůj pozemek navážet stromky, aniž by zaplatil náklady. Případně o kauzu lovu zvěře v Lánské oboře. Na tu reportéři Seznam Zpráv upozornili loni v březnu.

Zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu tehdy odhalila, že se v oboře konaly lovy v hodnotě desítek tisíc korun, za které ale nikdo neplatil. A to v rozporu s interním nařízením. Mynář a Balák si na ně zvali do Lánské obory prominenty a známé. „To jsou věci, o kterých víme. Ale prověřování je ze zákona neveřejné, takže to nemusí být všechno,“ říká Valášek.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér SZ Lukáš Valášek.

„Otevře se šuplík a vypadne kostlivec“

Na to, že se na Hradě všechno nedělo podle pravidel, upozorňoval ostatně záhy po svém zvolení i současný prezident Petr Pavel. „(Kancelář prezidenta) v rozsáhlé míře prováděla vlastní aktivity často v šedé zóně, ne-li přímo za hranou zákona,“ řekl v pořadu Prostor X s tím, že zvažuje podání trestního oznámení.

„Tam nezbývá než čekat na to, k čemu policie dojde, a nutno podotknout, že to policejní prověřování často trvá mnohem déle, než by si laik představoval,“ vysvětluje Valášek. A dodává, že nyní Hrad v odhalování záležitostí z minulosti nehraje žádnou aktivní roli. „Vlastně to doteď působí tak, že občas se otevře nějaký šuplík, vypadne nějaký další kostlivec a Hrad se k tomu musí nějak postavit,“ pokračuje novinář.

V poslední době například reportéři Seznam Zpráv popsali případ varhan v katedrále svatého Víta, na které se lidé složili ve veřejné sbírce. Přesto v jedné z pražských dominant stále nejsou. Není totiž zpevněná podlaha, na které mají varhany stát.

Zakázku na tuto opravu vypisovala ještě administrativa prezidenta Miloše Zemana a nastavila extrémně přísná pravidla, například dřevo se mělo těžit po úplňku ve výšce nad 700 metrů. Kritéria se zavázala splnit firma, která dříve sponzorovala Stranu práv občanů Zemanovci. Později ale dodala dřevo, které požadovanou kvalitu nemá.

V podcastu 5:59 se dozvíte další podrobnosti o kauzách Vratislava Mynáře. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Editor a koeditor: Eduard Freisler, Dominika Kubištová

Sound design: David Kaiser

Hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT1 – pořad 168 hodin, ČT24, CNN Prima News, iDnes TV, OVTV, Prostor X, audiozáznam Adély Jelínkové

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované