Hlavní obsah

V kauze „odposlechů“ na Hradě někdo Pavlovi neřekl celý příběh, líčí Kroupa

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Pavel při inauguraci na Pražském hradě.

Reklama

Článek

Prezident Petr Pavel ani necelé dva týdny od inaugurace neúřaduje z Pražského hradu. Krátce po svém zvolení vyjádřil obavy z možných odposlechů v kancelářích hlavy státu a z údajného působení soukromé bezpečnostní agentury na Hradě. Jak ale zjistil reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa, stejná firma pracovala během kampaně i pro Pavlův tým.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Jak se na Hrad dostala bezpečnostní agentura 3D Security, z jejíž tamní činnosti měl obavy prezident Petr Pavel?
  • Proč si ji Pavlův tým sám během kampaně najal?
  • A jaký vliv mohla mít na současný případ dlouholetá nevraživost mezi Milošem Zemanem a BIS?

„Pracovat v prostorách (Hradu) před důkladnou prohlídkou určitě nebudu,“ řekl před více než měsícem pro týdeník Respekt prezident Petr Pavel. Obavu přitom měl i z toho, že na Hradě měla fungovat soukromá bezpečnostní agentura 3D Security, která nepodléhá policejní kontrole. Tuto firmu přitom během kampaně využíval i Pavlův tým.

„Ta agentura pro Petra Pavla dělala ve stejnou chvíli, jako dělala pro Martina Nejedlého (poradce prezidenta Miloše Zemana, pozn. red.), což je samozřejmě bizarní situace,“ popisuje investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Pavel už na Hradě třeba jmenoval ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), zatím tam ale neúřaduje.

O spolupráci Nejedlého a agentury 3D Security navíc zaměstnanci Hradu zřejmě nevěděli. Odborníka na bezpečnost a zároveň majitele agentury 3D Security totiž na Hrad přivedl bývalý elitní policista a dnes vlastník další bezpečnostní agentury Hynek Vlas, se kterým poradce prezidenta během let vícekrát spolupracoval.

A i tentokrát za ním „jen“ poslal detektiva, aby odhalil, kdo z Hradu vynáší informace. Objednávka neexistovala, peníze Nejedlý zaplatil na ruku.

„Jediný, kdo mohl vědět, že jde o 3D Security, byla policie a tajné služby. A jediný způsob, jak to mohly zjistit, bylo přes registrační značky aut (a pohled do registru vozidel, pozn. red.), které tam (soukromí) detektivové použili,“ vysvětluje Kroupa.

Sehrát s Pavlem hru?

Investigativní reportér proto soudí, že čerstvě zvolený Pavel získal informaci o tom, že na Hradě působí konkrétně agentura 3D Security, z bezpečnostních složek.

Šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka nicméně popřel, že by s Pavlem během jejich lednové schůzky angažmá agentury na Hradě řešili. A podobně se k původu svých informací vyjádřil i Pavel. „Jsou to mé zdroje, ale jmenovat je nebudu, stejně jako vy mi nejspíš neprozradíte ty své,“ napsal současný prezident Kroupovi.

Stále ale zůstává otázkou, proč od Pavla v únoru zazněla jen část příběhu a proč nezmínil, že jeho tým využívá stejnou agenturu. Od svých lidí však o spolupráci s 3D Security vědět nemusel, firmu najímala šéfka kampaně Pavla Nýdrle. A také samotný prezident Pavel tvrdí, že mu podrobnosti jeho tým neřekl.

„Ale pokud mu (o působení 3D Security na Hradě, pozn. red.) řekly bezpečnostní složky - a já jsem přesvědčen, že ano - tak mu daly jen polovinu informace. Hrály s ním hru? Nebo to samy nevěděly? Obě vysvětlení jsou strašná,“ říká Kroupa. „Ve výsledku ale Pavel vypadá trochu legračně,“ dodává.

Když se dva nemají rádi…

V pozadí příběhu vyvstává otázka, jestli do povolebního dění nemohl vstoupit letitý konflikt mezi Zemanem a zpravodajci, zejména Bezpečnostní informační službou. „Je to poněkud hysterická situace, kdy se dva nemají rádi a prostě si trochu občas uškodí,“ popisuje reportér tuto animozitu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Investigativní reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa.

Vypuštěním informace o agentuře 3D Security se tak podle Kroupy někdo z bezpečnostních služeb mohl snažit „přiložit pod kotel odcházející skupině (kolem Miloše Zemana)“.

„Ten vztah byl pro Česko nezdravý a nešťastný,“ říká reportér. A to z obou stran. Zeman prý totiž mnohdy odmítal brát informace tajných služeb vážně, a mohl tak některé z nich podcenit. A zpravodajská služba zase kvůli vzájemné nedůvěře mohla podle reportéra některé detaily prezidentovi nesdělovat.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, proč si poradce Nejedlý vůbec najal firmu 3D Security nebo jestli může být pro nového prezidenta problém, že spolupráci s agenturou jeho tým neuvedl na transparentním účtu. Poslechněte si v přehrávači na začátku článku.

Aktualizace: Upřesnili jsme informaci o vlastnictví agentury 3D Security.

Editor a koeditor: Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: Český rozhlas Radiožurnál, ČT24, TV Nova, TV Barrandov, ČTK LiveVideo, Blesk.cz

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované