Hlavní obsah

Reportér popisuje, co viděl na patrole uprostřed ostřelovací války o Donbas

Foto: Stanislav Krupař, Seznam Zprávy

Jeden z vojáků nese šestnáctikilovou protitankovou střelu Javelin.

Reklama

Článek

Ruská armáda se snaží ovládnout klíčovou oblast Donbasu na východě Ukrajiny. Reportérský tým Seznam Zpráv se vydal přímo na frontovou linii nedaleko Doněcku. Jak to vypadá na pozicích na dohled od ruských jednotek? A v jakých podmínkách žijí civilisté, kteří i přes boje neopustili své domovy?

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Prcek, Teach nebo Velkej Zrzek - to jsou přezdívky některých členů zahraniční jednotky ukrajinských sil, s níž reportér a fotograf Seznam zpráv strávili několik dní a nocí.
  • V současnosti na východě Ukrajině probíhá hlavně „ostřelovací“ válka. A také čeští novináři se spolu se svými průvodci dostali pod palbu.
  • V blízkosti fronty stále zůstávají i civilisté. „Prostě tady takhle dožijeme, ať se děje, co se děje,“ vypráví reportér Jan Novák, co mu říkali někteří místní.

Během reportážní cesty na Ukrajinu si redaktor Seznam Zpráv Jan Novák společně s fotografem Stanislavem Krupařem vytyčili dva hlavní cíle. Zkusit si na několik dní život se skupinou vojáků, jimž velí Čech Tomáš. A také zjistit podrobnosti z území, která jsou okupovaná Ruskem.

„Ta jednotka, kterou vede Tomáš, je specifická. Jsou to profíci, jejichž cílem je dostat se nejenom na frontovou linii, ale za ni, čili působit na území nepřítele. To je to téměř nejtěžší a současně nejnebezpečnější, co v té válce je,“ popisuje Novák.

+11

Společně s nimi se reportéři dostali několik set metrů od ruských pozic. Novák nicméně upozornil, že bez nich by vojáci šli mnohem blíž. „Jejich úkolem je ve skrytu pozorovat ruské pozice, zjišťovat, kde mají například sklad zbraní, jak se pohybují, jejich denní rituály. A na základě toho je pak ničit,“ vysvětluje.

Na jídelníčku holubi

Výpravy do terénu ale nebyly to jediné, čeho se reportéři zúčastnili. Několik dní s jednotkou žili v garáži u jednoho z domů ve válečné zóně.

Byli na tom tak podobně jako ti z obyvatel válkou zasažené oblasti, kteří navzdory permanentnímu nebezpečí v podobě ostřelování dál setrvávají ve svých domovech a přežívají částečně i díky humanitární pomoci, mj. i z Česka.

„Tito lidé bydlí především ve sklepeních. A toho jídla je tam tak málo, že jsme všude viděli takové pasti na holuby, kteří jsou součástí jejich stravy,“ říká Novák.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Jan Novák.

Samotná válka se ale za tři měsíce od začátku konfliktu změnila. Podle Nováka by se dnes dala popsat jako „ostřelovací“. Frontová linie je velmi široká, protože armády na sebe pálí ze zbraní vzdálených i několik desítek kilometrů. Mezi nimi jsou města a také zákopy, ve kterých se Ukrajinci brání.

Ukrajinští vojáci podle Nováka ani přes zdlouhavé boje zatím nemyslí na to, že by jejich země vstoupila do mírových jednání s Ruskem. Chtějí – stejně jako jejich prezident Volodymyr Zelenskyj – získat zpět veškeré území, které jim náleželo před rokem 2014.

Jaké bylo největší nebezpečí, do kterého se reportéři během svého pobytu na Ukrajině dostali? A jaká opatření museli dodržovat při pohybu ve válečné zóně a při uveřejňování článků a fotografií z fronty? Poslechněte si ve čtvrteční epizodě podcastu 5:59, kterou najdete na začátku článku.

Editor a koeditor: Pavel Vondra, Matěj Válek, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Jana Nováka

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované