Hlavní obsah

Změna podpory pro uprchlíky: Problémy můžou přijít v září, říká reportér

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nouzové ubytování od začátku července opustilo 13 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Ilustrační foto.

Reklama

Článek

Česko od července změnilo pravidla podpory, kterou poskytuje ukrajinským uprchlíkům. Obavy z toho, že desetitisíce běženců přijdou o bydlení, se zatím nenaplnily. Během první poloviny července se přesto několik tisíc lidí z nouzového ubytování odhlásilo.

Co v dnešní epizodě 5:59 také uslyšíte

  • Má stát představu o tom, kam vedou kroky tisíců uprchlíků, kteří se ke konci června odhlásili z nouzového ubytování?
  • Kolik ukrajinských uprchlíků je vlastně změnami ohroženo?
  • A jak chce stát čelit možným problémům, které změna systému podpory ještě může přinést?

Neziskové organizace i některá ministerstva se obávaly, že od července zůstanou bez bydlení desetitisíce uprchlíků z Ukrajiny. Od začátku prázdnin se totiž pro ně změnila pravidla podpory.

Zatímco dosud měli všichni ukrajinští migranti bez rozdílu nárok na tři sociální dávky, nyní ti, kteří v Česku žijí déle než 150 dní, přišli o příspěvek na nouzové bydlení. Peníze už nedostanou ani solidární domácnosti, které u sebe uprchlíky ubytovaly. Stát chce víc pomáhat těm, kteří se o sebe nedokážou postarat sami.

Ministerstvo práce a sociálních věcí uvedlo, že nyní je situace „stabilní“ a uprchlíci zpravidla s ubytováním nemají problém. „Černý scénář, že desítky tisíc lidí přijdou o bydlení, se opravdu neukázal jako reálný. Ti lidé nějaké bydlení našli, nebo se o sebe dokázali postarat,“ říká reportér Seznam Zpráv Petr Švihel.

Podle reportéra sehrálo při změně roli i šetření ve státním rozpočtu, hlavní důvod to ale nebyl: „Systém pomoci uprchlíkům, jak byl nastavený od loňského února nebo března, byl opravdu dočasný. Reagoval na náhlou situaci, kdy sem přijížděly desetitisíce lidí denně a my jsme jejich problémy potřebovali řešit ze dne na den. Bylo to nastavené na týdny nebo měsíce, ne na delší období.“

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Reportér Seznam Zpráv Petr Švihel.

Kam zmizelo 13 tisíc lidí?

Dohromady je víc než rok po začátku ruské agrese na Ukrajině v Česku zhruba 326 tisíc ukrajinských uprchlíků. Vyplývá to z březnových dat o tom, kolik lidí si prodloužilo dočasnou ochranu na další rok. A podle reportéra se o sebe už dnes postará bez pomoci státu dvě stě tisíc z nich.

Jen třetina z nich, tedy zhruba 100 tisíc lidí, totiž žije v solidárních domácnostech. A z nich jen 40 tisíc reálně pobírá sociální dávky. Dalších 70 tisíc potom žije v nouzovém ubytování. Dohromady tedy stát pomáhá s ubytováním zhruba 110 tisícům ukrajinských uprchlíků.

Zvláštní podle reportéra nicméně je, že z nouzového ubytování zmizelo během několika dnů 13 tisíc lidí. „Nevíme, co se s nimi stalo – jestli nadále bydlí například v ubytovnách, ale hradí si to sami, nebo si našli své vlastní bydlení, nebo jestli odcestovali třeba na Ukrajinu,“ vysvětluje Švihel.

Téměř pětina z nich přitom bydlela v Plzeňském kraji. Tamní neziskové organizace říkají, že vysoké číslo není překvapivé. Jednak je právě v této oblasti velký počet uprchlíků s dočasnou ochranou a jednak je v regionu také problém s pracovními agenturami, které podle neziskovek ze situace uprchlíků těžily.

I přesto, že současnou situaci Česko zvládlo, podle Švihela ještě problémy můžou nastat. Teprve v srpnu například některé české domácnosti zjistí, že pro ně ubytování Ukrajinců už nemusí být tak výhodné jako dosud, a mohou podnájemníky vyhodit.

„A další problém spočívá v tom, že opravdu hodně lidí s dočasnou ochranou využilo léto k tomu, aby se zajelo podívat na Ukrajinu, zkontrolovat, v jakém stavu se nachází jejich bývalý život. A budou se vracet nejspíš koncem srpna,“ vysvětluje Švihel. Neziskové organizace varují, že na přelomu srpna a září může nastat situace, že tito lidé mezitím přijdou o nouzové ubytování a bydlení na běžném trhu nebudou schopni zaplatit nebo vůbec sehnat.

V podcastu 5:59 se také dozvíte, kdo všechno se podílí na řešení situace ukrajinských uprchlíků nebo jak se vláda snaží vyřešit napětí mezi romskou a ukrajinskou komunitou v Česku. Celou epizodu si poslechněte si v přehrávači v úvodu článku.

Editor a koeditor: Robert Candra, Dominika Kubištová

Sound design a hudba: Martin Hůla

Zdroje audioukázek: ČT24, TV Nova, CNN Prima News, Televize Seznam, ČRo Radiožurnál

Podcast 5:59

Zpravodajský podcast týmu Lenky Kabrhelové. Jedno zásadní téma každý všední den za minutu šest. To nejdůležitější dění v Česku, ve světě, politice, ekonomice, sportu i kultuře optikou Seznam Zpráv.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts a dalších podcastových aplikacích. Sledujte nás na X, Instagramu nebo Threads.

Archiv všech dílů najdete na našich stránkách. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo na e-mail: zaminutusest@sz.cz.

Reklama

Doporučované