Hlavní obsah

Češi postaví v Rumunsku nový „Temelín“. Bude mít 1,6 milionu solárů a větrníky

O tom, proč je Rumunsko ideální pro budování obnovitelných zdrojů, mluvil Jiří Peťura ze společnosti Rezolv Energy v Agendě SZ Byznys.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Rumunsku vznikne největší solární elektrárna v Evropě. Společně s obřím větrným parkem půjde o kapacitu srovnatelnou s jadernou elektrárnou Temelín. Hostem Agendy SZ Byznys je Jiří Peťura, obchodní ředitel Rezolv Energy.

Článek

Rozhovor si můžete poslechnout i v audioverzi.

Pražská firma Rezolv Energy má v Rumunsku velké plány. V zemi rozjela projekt na výstavbu největší fotovoltaické elektrárny v Evropě. Rozlohou by měla dvojnásobně překonat současný největší solární park ve Španělsku. A rekordní je i rozpočet, firma počítá s investicí ve výši miliardy eur. Na 1050 hektarech má stát 1,6 milionu solárních panelů.

„Rumunsko je z našeho pohledu unikátní ze tří důvodů. Má výhodné klimatické podmínky, země nabízí dostatek levné půdy a zároveň má volné kapacity v distribučně přenosové soustavě,“ říká Jiří Peťura, obchodní ředitel společnosti Rezolv Energy, jejíž tým sídlí v Česku.

Jiří Peťura

  • Právník a ekonom.
  • Nejprve působil v mezinárodní advokátní kanceláři v Praze, poté se dva roky věnoval budování solárních parků v Chile.
  • Po návratu z Jižní Ameriky začal působit v Rezolv Energy jako právní ředitel a ředitel pro rozvoj obchodu. Mateřskou firmou Rezolv Energy je britský fond Actis, který se zaměřuje na globální investice do udržitelné infrastruktury.

„V současnosti jsou pozemky ve velmi špatném stavu, jde o nekvalitní zemědělskou půdu. V budoucnu na ní plánujeme vybudování pastviny pro ovce. Oblast je ale unikátní mimo jiné i v tom, že nikde není větší převýšení než jeden metr,“ uvedl Jiří Peťura s tím, že v plném provozu by solární elektrárna s výkonem 1050 megawattů mohla zásobovat 370 tisíc domácností a stát se sedmým největším projektem na světě. Největší areály tohoto druhu stojí například v Číně, Indii nebo Egyptě.

Solární parky v ČR

  • Kvůli stoupajícím cenám energií zažívá oblast solárních elektráren nebývalý rozmach. Lidé si stále více instalují solární panely na střechách svých domů a stejně nyní reagují i státní instituce na svých budovách. Firmy vidí velký potenciál také například ve skladových a továrních halách, které mají rozsáhlou plochu. Kromě těchto „malých“ zdrojů se ale rozjíždí i výstavba obrovských solárních polí.
  • Největšími hráči na českém trhu v budování fotovoltaických parků jsou společnosti ČEZ, Jufa, Decci, Solar Global, Energy a další.
  • Největší solární park je Vepřek na Mělnicku (Decci) a projekt ČEZ Ralsko (ten ale tvoří dvě solární elektrárny vedle sebe).

Zdroj: Solární asociace

Rezolv Energy počítá s tím, že takto vyrobenou „čistou“ elektřinu bude prodávat komerčním i průmyslovým zákazníkům na základě PPA smluv (dlouhodobá smlouva o dodávce obnovitelné energie za pevnou nebo indexovanou cenu, pozn. red.).

Není to ale jejich jediný byznys plán v Rumunsku. Připravují také velký větrný park s obdobnou kapacitou. Celkově tak v zemi plánují kapacity o síle jednoho „zeleného“ Temelína (zhruba 2,1 gigawattu).

„Zároveň jsme dokončili akvizici velkého projektu v Bulharsku, mělo by jít o největší solární projekt v zemi. Další detaily ale zatím zveřejnit nemůžeme,“ popsal Jiří Peťura nejnovější plánovaný park.

Fotovoltaika i další obnovitelné zdroje energie zažívají v Evropě ohromný nárůst. Klimatické změny a ruská agrese na Ukrajině, která odstartovala velkou energetickou krizi, přivádí stále více investorů k zájmu o tento typ energie. V českých podmínkách ale naráží mimo jiné na vysoké ceny půdy a také kapacity sítě.

Česká fotovoltaika v číslech

  • 33 760 nových elektráren v roce 2022
  • 288,8 MWp – celkový výkon nových elektráren v MWp
  • největší počet nových elektráren vznikl ve Středočeském (6079), Jihomoravském (4816) a Moravskoslezském (3668) kraji (údaje za 2022)
  • Dodavatelé: desítky firem od největších až po malé, například ČEZ, E.ON, PRE, Schlieger, EnergoSolar, Woltair, Acetex a další

Zdroj: Solární asociace

Celý rozhovor s Jiřím Peťurou najdete ve videu nahoře.

Agenda

Čtvrthodinka o byznysu z první ruky. Rozhovory s top lídry českého byznysu, zakladateli firem, odborníky.

Od pondělí do čtvrtka na SZ Byznys a ve všech podcastových aplikacích.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify.

Reklama

Doporučované