Hlavní obsah

Jak vypadají Vánoce prezidentského páru Pavlových

Dalším hostem videocastu Dáma a švihák byl prezident Petr Pavel.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Eva a Petr Pavlovi budou mít letos jiné Vánoce, poprvé je stráví jako prezidentský pár. O tom, jak vypadají jejich vánoční svátky, mluví v dalším díle videocastu Milana Šteindlera Dáma a švihák aneb Kávu, nebo čaj?

Poznámka: Rozhovor byl natočen ještě před útokem střelce na pražské Filozofické fakultě UK. Původně se epizoda stejně jako předchozí díly měla vysílat v sobotu 23. prosince, ale vzhledem ke státnímu smutku jsme se rozhodli posunout zveřejnění nové epizody až na Štědrý den.

Přestože manželé Pavlovi budou slavit Vánoce v roli prvního páru České republiky, budou jinak poměrně tradiční. „Dělám bramborový salát, tak, jak mě to naučila babička. Ale my máme takový speciální, který jednou vyrobil manžel. A on o tom umí dobře povídat,“ říká Eva Pavlová ve videocastu Milana Šteindlera Dáma a švihák.

Dalším hostem speciálního vánočního dílu byl právě prezident Petr Pavel. „Já když vařím, tak jako pejsek s kočičkou. Co se doma najde, z toho se vaří. A tehdy jsem dělal bramborový salát a protože jsme zrovna měli okurky s hodně pikantním nálevem, tak jsem ho do toho přidal,“ popisuje prezident svůj kuchařský um. Přiznává, že výsledek byl řidší a dětem moc nechutnal: „Mně se zdál dobrý. Ale přece jenom dáváme přednost tomu, který dělá žena.“

Jasno mají Pavlovi i pokud jde o hlavní chody. „Eva má radši kapra, já se mu snažím vyhýbat, protože je to moc kostí a málo masa. Dávám přednost vinné klobáse s bramborovou kaší,“ přibližuje prezident. Specialitou první dámy jsou i polévky, které bude vařit hned dvě. „Dělám rybí polévku s ořechy. A ještě zelňačku, tu děláme až potom, do té zase ráda dávám švestky,“ prozrazuje Eva Pavlová.

Sama v minulosti pekla i více druhů vánočního cukroví, ale podle svých slov zjistila, že v rodině se nejvíce jedí jen tři druhy. „Tak peču linecké, medvědí tlapky a rohlíčky,“ vysvětluje Eva Pavlová.

Cukrářské umění si na lineckém vyzkoušel i prezident Petr Pavel: „Musím říct, že bylo vynikající, protože ho nikdo jiný nechtěl jíst. Takže mi zůstalo všechno. Dělal jsem to trochu ve stylu Ozzáka: prostě tam, kde bylo předepsáno, že se dá troška rumu, tak jsem tam nalil půl litru. Říkal jsem si, že rumu není nikdy dost.“

+1

Štědrý den má u Pavlových ještě jeden význam: ten den je svátek Evy. „A na ten se občas zapomíná,“ rýpe si první dáma s úsměvem do manžela. „Ne, nezapomíná. Čtyřiadvacátého ráno při pohledu do kalendáře se to zjistí. A protože už děti vyrostly a psa už bohužel nemáme, tak tím vznikl čas, kdy můžu někam ještě vyjet na poslední chvíli, koupit nějakou kytičku, chybějící dáreček a tak,“ kontruje prezident.

Oba pak zavzpomínali na dětství, jak jim dárky pod stromeček nosil večer Ježíšek. A jak vlastně vypadá? „Já ho měla vždycky spojeného s Mikulášem, že vypadá jak Mikuláš a není ho vidět, protože má spoustu práce. A vždycky zrovna přinese dárečky tím otevřeným oknem, když my večeříme. Jako naschvál,“ směje se Eva Pavlová.

Prezident Pavel to měl v dětství s Ježíškem jinak: „Mě nikdy moc nezajímalo, jak Ježíšek vypadá, protože jsem se na to vždycky díval pragmaticky: jestli pod tím stromečkem něco nechá.“

S blížícím se Štědrým dnem by manželé Pavlovi byli rádi, kdyby se atmosféra ve společnosti uklidnila a lidé měli k sobě blíž. „Nemusíme se mít vyloženě všichni rádi, ale já bych byla strašně ráda, kdyby tady byla ve společnosti tolerance a pokora. Pak bychom v našich očích viděli všechno lépe,“ přeje si Eva Pavlová.

„Ať už nás trápí cokoliv, tak tu sváteční atmosféru využijme k tomu, že se od těch běžných problémů aspoň mentálně na chvilku odpoutáme. Nebudeme si připomínat navzájem křivdy, ústrky a pokusíme se alespoň těch pár dní vydržet trochu v klidu a v pohodě, protože nám to všem určitě prospěje,“ dodává prezident Petr Pavel.

Jaké nejhezčí dárky v dětství dostali? Jak vzpomínají Pavlovi na Vánoce v bruselské centrále NATO? A jak budou vypadat svátky na Hradě? Podívejte se na video nebo si pusťte audioverzi rozhovoru v přehrávači v úvodu článku.

Dáma a švihák

Foto: Seznam Zprávy

Eva Pavlová a Milan Šteindler.

Seznam Zprávy uvádějí videocast Dáma a švihák aneb Kávu, nebo čaj?. Pořad Milana Šteindlera s první dámou České republiky Evou Pavlovou.

Sledujte exkluzivně na Seznam Zprávách, poslouchejte na Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts a v dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované