Hlavní obsah

Dobrovský a Šídlo: Jak přežít operaci „Přímá volba“

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Před dvaceti lety Miloš Zeman prohrál nepřímou prezidentskou volbu. Přineslo to dlouhodobé následky. V těchto hodinách volíme už potřetí hlavu státu my, občané. Z voleb se ovšem stalo referendum o Andreji Babišovi.

K politické atmosféře Česka před dvaceti lety stojí za to se vrátit. Proč došlo k takzvané Operaci Důchodce? Miloš Zeman už byl v té době pro sociální demokracii přítěží. Dokonce i jeho odchovanci jako Bohuslav Sobotka nebo Petra Buzková už měli po Zemanových akcích typu Olovo, Bamberk, ruský dluh a dalších pocit, že Zemanovo chování hrozí trvale poškodit ČSSD.

„Bojovali za budoucnost strany, a tím ji paradoxně zničili. Protože Miloš Zeman měl takový výtlak, že ji spolu s Hašky a Škromachy nakonec odrovnal,“ připomíná Jan Dobrovský.

Přestože to vypadalo, že éra politika Miloše Zemana v nultých letech definitivně skončila, přes dvojí prezidentskou volbu Senátem a Poslaneckou sněmovnu, přičemž především volba v roce 2008 v podstatě zaváněla skandálem, jsme se nakonec posunuli k volbě přímé. V ní Miloš Zeman zvítězil a všechny naděje, že by přímá volba mohla přinést lepší politickou kulturu, rozmetal bezprecedentním způsobem.

„Od nového prezidenta žádám už jenom tři věci: aby konflikty nevyvolával, ale tlumil, aby ctil ústavu, a aby občas udělal správné politické gesto. Aby podporoval v národě to lepší. Víc nechci. Koneckonců po éře „tří gigantů“ může být prezident o něco civilnější a nově definovat prezidentství,“ říká Jindřich Šídlo.

Protagonisté Podcastu Paměti národa Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo se během živého natáčení v pražském Rock Café neshodli na tom, zda by Andrej Babiš byl horším prezidentem než Miloš Zeman.

„Andrej Babiš spojenecké závazky vždy splnil. A je podepsaný pod akcí Vrbětice. Problém je, že když ho teď slyším a vidím, jak ho podporuje celá moskevská scéna, tak znervózním,“ připomíná Šídlo.

„Že nemá orientaci na východ? On nemá žádnou orientaci. Klidně řekne, že by nedovolil pomoc napadenému Polsku. A na druhou stranu dokáže říct, že v roce 1938 by nám jistě bývali přišli Poláci na pomoc. Každý, kdo chce být prezidentem, by mohl něco tušit o dějinách Československa, a když tohle řekne, tak o tom neví vůbec nic,“ dodává Dobrovský.

Dostane se samozřejmě i na otázky z publika: souvisí nedostatek leadershipu i s krizí české levice? Neměly by se do dalších parlamentních voleb udělat ekonomické změny, které vládě doporučuje NERV? A půjdou Dobrovský se Šídlem konečně na fotbal?

Poslechněte si celý podcast v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované