Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Co s námi udělala válka na Ukrajině?

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Před rokem Rusko napadlo Ukrajinu. Tehdy jsme sedli a ve studiu natočili nepřipravený syrový rozhovor. V čem jsme se tehdy trefili a kde jsme se mýlili? A jak nás rok války změnil?

„Mýlil jsem se,“ říká Jan Dobrovský. „Předpokládal jsem, že Ukrajina tu agresi neustojí. Že bude ponížena a obsazena ruskou armádou. A proto jsem říkal, že ta válka se nebude vyvíjet genocidně, protože Rusové budou chtít zavést neosovětský systém. Který bude vyžadovat to, co my známe z dob Sovětského svazu. To znamená naprostou poslušnost, ve které se lidem takzvaně ‚povede dobře‘. Ale Ukrajinci se začali bránit.“

„Tu válku definovala jedna věta: ‚Nepotřebuji odlet, potřebuji zbraně,‘“ doplňuje Jindřich Šídlo. Po roce můžeme říct, že i my jsme jako společnost obstáli.

„To, že jsme zvládli skoro půl milionu uprchlíků, byl malý zázrak. Nestalo se nic, co by hrozilo velkou krizí. Češi neuvěřitelně pomáhali, nasbírali miliardy korun. A dávali najevo, že ukrajinská statečnost je něco, čeho si váží a co by chtěli demonstrovat sami. Ukrajinci nám dávají naději, že zlo je možné přeprat,“ domnívá se Jan Dobrovský.

Bylo však několik faktorů, které nám v tom úsilí pomohly. Jindřich Šídlo podotýká:

„Měli jsme novou vládu, nové lidi na ministerstvu zahraničí i vnitra, kteří nezaváhali a přesně věděli, kde stojí. Začali se vracet ‚veteráni radaru‘. Výsledek tlaku veřejného mínění nakonec způsobil, že ani Andrej Babiš nešel orbánovskou cestou.“

Poslechněte si díl, který jsme natočili před rokem těsně po ruském vpádu

Za rok jsme se neuvěřitelně posunuli a máme být na co hrdí. Zároveň je dobré vědět, že vlivem ruské války na Ukrajině se přerozděluje světová moc.

Jak na to reagují jednotlivé evropské země? Co bude s Ruskem, až prohraje? Jak jeho prohra může vypadat? Jaké jsou kritické varianty zhrouceného státu v případě Ruska? Čeká nás nová železná opona vyztužená technologickou převahou? A proč bude naším největším nepřítelem do budoucna Čína a jak se na to už teď připravit?

Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované