Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Pokud padne Ukrajina, jsme na řadě my

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Probudili jsme se do jiného světa. Útok na Ukrajinu není jen pokusem zničit svobodnou zemi. Je to útok na západní civilizaci. Musíme vědět, že u Kyjeva se bojuje i za Prahu a podle toho se chovat.

„Ukrajina není cílem, Ukrajina je bojištěm a prostředkem pro dosažení hranic bývalého vlivu Sovětského svazu. Tam patříme i my, jako bývalí satelité a kolonie.  A to, že jsme jako Česká republika jednou ze dvou zemí na seznamu nepřátel Ruska, to není jenom odplata za Vrbětice. Je to jasný prapor zapíchnutý do mapy, kde má končit ruský vliv,“ říká Jan Dobrovský ve speciálním dílu podcastu Dobrovský & Šídlo.

„V roce 1997 jsme se dostali do NATO. Pro nás je to dnes přirozený pocit, ale neměl by být. Proskočili jsme oknem příležitosti. A to, co jsem považoval za jisté ještě na počátku nultých let, tak se začala postupnou a trpělivou prací Rusů postupně hroutit. Co část politiků a takzvané ‚mírové hnutí‘ okolo radaru v roce 2008, bylo přímou pozvánkou Rusů zpět do hry,“ dodává Jindřich Šídlo.

Válka na Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

.

Podívejte se, jak pomoci Ukrajině. Reportéři Seznam Zpráv se už pošesté vydali na Ukrajinu, podívejte se na jejich očitá svědectví z válkou zmítané Ukrajiny. Seznam Zprávy v ukrajinštině (praktické informace, zprávy, příběhy) – Українські новини.

To nejdůležitější k dění na Ukrajině shrnujeme každý všední den v newsletteru Tečka. Přihlaste se k odběru.

Jak naložit s hybridní dezinformační válkou, ve které jsme? Jak udržet jednotu Evropy v této těžké situaci a tváří v tvář různým zájmům evropských zemí? Co můžeme udělat pro obranu a svobodu Ukrajinců i naši vlastní? A jakou cenu zaplatila Ukrajina ve 20. století za příslušenství ke Svazu sovětských socialistických republik?

Poslechněte si aktuální díl podcastu Dobrovský & Šídlo v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované