Hlavní obsah

Dobrovský & Šídlo: Na Slovensku to dopadne špatně. Jde jen o to, jak moc

Foto: Paměť národa, Seznam Zprávy

Podcast Paměti národa připravují Jan Dobrovský a Jindřich Šídlo.

Reklama

Článek

Hostem podcastu Dobrovský a Šídlo je šéfredaktor on-line deníku Aktuality.sk Peter Bárdy. Proč se na Slovensku pravidelně vrací k moci populisté? Co přinesla éra politického eléva Igora Matoviče? A vrátí se na výsluní Robert Fico?

Dnes už bývalý slovenský premiér a učebnicový příklad amatéra v politice Igor Matovič se od svých začátků profiloval jako bojovník proti mafii a korupci. Po zavraždění novináře Jána Kuciaka navíc jako politický tribun jeho odkazu – tak jeho éru charakterizuje Peter Bárdy. Ještě podstatnější je ale Bárdyho postřeh o způsobu, jakým se slovenští voliči většinově rozhodují.

„Slovenským specifikem je to, že Slováci volí srdcem, ne ratiem. U nás se vyhrávají volby na základě poslední silné emoce, kterou lidé před volbami dostanou,“ říká novinář.

Důsledkem tohoto přístupu je pak „kvalita“ a politické diletantství, které se projevilo v Matovičově koaliční vládě po volbách roku 2020, stejně jako fakt, že Robert Fico, který by za normálních okolností byl dávno na periferii a za zenitem, je dnes podle průzkumů opět nejsilnějším politikem v zemi. Má šanci stát se na podzim 2023 potřetí slovenským premiérem?

„Fico není slabý hráč,“ říká Peter Bárdy. „Je to cynik a politický oportunista. Má dopředu nakreslené tři, čtyři kroky, ví, co má dělat, prožil mnoho těžkých politických situací. Jeho politická kariéra už od 90. let nebyla žádná selanka. Vždy byl velmi talentovaný a nikdo mu nemůže upřít mimořádnou pracovitost.“

Pusťte si další díl podcastu

„Je pravda, že od roku 1992 nebyl na Slovensku vítězem – v tom smyslu, že by byl první na pásce – nikdo jiný než Mečiar, po něm Fico a v roce 2020 Matovič. A i když osm let vládl Dzurinda, na počet hlasů nikdy nevyhrál,“ připomíná Jindřich Šídlo.

„Nevyhrál, ale bylo to období, které přineslo spoustu reforem, které posunuly Slovensko obrovsky dopředu. Slovensko přivedl do NATO a kvalifikoval ho k přijetí eura. Dzurindova éra byla pro nás obrovským záchvěvem demokracie a racionální politiky,“ dodává Jan Dobrovský.

Je Slovensko ještě po pěti letech zemí, ve které rezonuje odkaz Jána Kuciaka? Proč je na Slovensku v politice i veřejné diskuzi tolik naštvanosti a zloby? A mohou slovenské volby na podzim předznamenat nějaké politické trendy i u nás?

Poslechněte si celý podcast Dobrovský & Šídlo v přehrávači v úvodu článku.

Dobrovský & Šídlo. Podcast Paměti národa

Váš oblíbený podcast z produkce Paměti národa. Pravidelná dávka názorů, vzpomínek, informací a sentimentu. Od devadesátých let po současnost. Čím jsme si prošli a jak jsme to přežili? Politika a historie v unikátním mixu.

Poslouchejte ho na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované