Hlavní obsah

Glosa: Co se stane s ANO, když Babiš prohraje

Foto: Seznam Zprávy

Alena Schillerová patří k těm, kdo jsou k šéfovi nejloajálnější.

Reklama

Článek

V hnutí ANO je cítit pnutí, které se uvolní po prezidentské volbě. Buď skončí očistou, nebo čistkami.

Navenek se všichni tváří sebevědomě, ale uvnitř ANO se už potichu vedou diskuze, co nastane, pokud šéf Andrej Babiš náhodou prohraje prezidentskou volbu. A existují vlastně jen dvě možnosti. Jisté je, že dění uvnitř hnutí bude hodně divoké.

První varianta je méně pravděpodobná – očista. V ANO posílí opoziční hlasy kolem místopředsedy hnutí a moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka. Budou volat po změně a říkat: vidíte, měli jsme pravdu, už druhé volby za sebou jasně ukázaly, že nastolený populistický směr je špatný.

Ke svému útoku si už chystají půdu. Není náhoda, že právě Vondrák nebo ostravský primátor Tomáš Macura měli potřebu před volbami veřejně oznámit, že raději dají hlas generálu Pavlovi, protože svého stranického šéfa nepovažují za ideálního prezidenta.

Druhá varianta je pravděpodobnější – čistky. Rozčilený Babiš a jeho nejvěrnější označí stranické rebely za spoluviníky prohry. Budou jim vytýkat nejednotu a žádat exemplární potrestání. Tedy vyloučení z hnutí, pokud sami rychleji neutečou.

I pro tuhle variantu se už chystá předpolí. Nejloajálnější babišovci, kteří by na rozkaz šéfa klidně skočili z okna, Karel Havlíček a Alena Schillerová už předvolební akci rebelů označili za nekolegiální podraz.

Doposud to v hnutí ANO bylo vždy tak, že lidé, kteří měli výhrady ke směřování nebo přímo k předsedovi Babišovi, skončili. Buď sami odešli, nebo byli vytlačeni. Je jich už celá plejáda. V rozhovorech v médiích se pak snaží vyvinit ze svého selhání vyprávěním totožného příběhu: Na začátku jsme uvěřili, pak sloužili, pak prozřeli, s tou svěrací kazajkou už to dál nešlo.

Jiná věc je, jak by porážku přijal sám Andrej Babiš. Pro predátora, jenž je celý život zvyklý jen vítězit, by to byla další těžká rána: 15 měsíců po neúspěchu ve sněmovních volbách by mu nevyšla ani hradní odveta. Nakonec by to zřejmě rozdýchal a začal spřádat plány dalšího tažení – byť sněmovní volby jsou až za dva a půl roku.

Vzpomeňme si, jak se Babiš v říjnu 2021 nemohl smířit s těsnou porážkou s koalicí Spolu. Nechápal, jak se to mohlo stát, počítal s triumfem. Otřesený dokonce pár dní zvažoval odchod z politiky, protože si neuměl představit, že teď bude jen tak sedět v opozičních lavicích ve „žvanírně“, jak říká Parlamentu.

Nakonec si koupil obytňák a rozjel permanentní kampaně, kde zažíval to, co celý život ne: Všude na něj čekaly davy lidí, aby mu řekli, jak moc ho mají rádi. Muži ho plácají po ramenou, ženy se s ním líbají a fotí.

Osmašedesátiletý miliardář proto z politiky nejspíš nezmizí, ani když prohraje. Třebaže pobyt v ní označuje za nejhorší etapu svého života. I když si dokola stěžuje, jak mu poškodila zdraví nebo pošramotila vztahy s dětmi. Ale v jednom je stejný jako jeho velký rival Miroslav Kalousek: také pro Babiše se politika stala drogou, baví ho mít moc, nemůže bez ní žít.

Pátý nejbohatší Čech, který má ze dvou manželství čtyři děti a dvě vnučky, by si přitom mohl v penzi své bohatství užívat. Jenže jak, když nemá žádné koníčky. Ráno si zacvičí a co pak? Dělat byznys a chodit do firmy ho už přestalo bavit, knížky nečte, filmy ho nezajímají, po cestování netouží.

Takže buď příští víkend vyhraje prezidentské volby, nebo se můžete těšit, že v obytňáku oblepeném nápisy „Babiš, premiér 2025“ už brzy dorazí i k vám.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované