Hlavní obsah

Glosa: Kdy bude lépe? Hlava XXII pro ministra Stanjuru

Foto: AI vizualizace, Seznam Zprávy

Kdy dojde ke zlomu a obyčejní lidé už nebudou tak ostražitě počítat peníze na každý běžný nákup?

Reklama

Článek

Stav české ekonomiky připomíná zápletku slavného románu Hlava XXII: Prosperita nastane, až lidé začnou utrácet. Ovšem lidé začnou utrácet až ve chvíli, když nastane prosperita.

V začarovaném kruhu krizí stíhané ekonomiky se dosud točí také Česko. Potvrdila to i první letošní předpověď od jedné z důležitých veřejných institucí, konkrétně Ministerstva financí. Stanjurův úřad znovu odložil termín, kdy dojde ke zlomu, kdy lidé přestanou být tak opatrní a nebudou už tak ostražitě počítat peníze na každý běžný nákup. Teprve potom spotřeba domácností vyroste, a s ní se probudí i celá ekonomika.

Podle starších předpovědí se měl obrat k lepšímu dostavit už loni v létě, když mzdový růst dohnal inflaci, dalším termínem byly vánoční nákupy, pak počátek letošního roku. Teď se však zjistilo, že probuzení můžeme čekat nejdříve v prvních měsících letošního léta.

Po takových zkušenostech lze označit ministra Zbyňka Stanjuru a jeho experty za nevyléčitelné optimisty, které neodradí, když se jejich proroctví nenaplní několikrát po sobě. Ani teď nevzbuzuje příliš důvěry jejich odpověď na otázku, proč by lidé měli začít utrácet právě v červnu nebo červenci. „Neexistuje důvod, proč si to nemyslet,“ uvedl jeden z analytiků.

Ministerští experti přesto mají pravdu v tom, že obrat k lepšímu jednou přijde. Naposled nastal takový zlom v listopadu a prosinci roku 2013, po dlouhých pěti letech finanční krize. Lidé se najednou rozhodli, že si už zase dopřejí štědré Vánoce, a protože se přitom nestalo nic hrozného, tak s utrácením už nepřestali. Zároveň se ode dna odrazila celá ekonomika.

To ovšem neznamená, že spotřebitelskou náladu změní jen vyšší třídy, které mají nejvíc peněz. Rozhodují lidé z průměru a nižších příjmových tříd. Jinými slovy, nečeká se na ředitele podniků či IT specialisty z metropolí, ale na klempíře nebo prodavačky z okresního města.

Právě tito obyčejní lidé bez velkých rezerv, kteří nejdříve čelili nejistotě zavřených podniků v čase pandemie, a kteří se hned potom museli vyrovnat s tím, že topení i některé potraviny zdražily na dvojnásobek, se musí ujistit, že nic podobného už nepřijde a že na dohled je dlouhodobá prosperita. To jim v současné chvíli nemůže nikdo zaručit.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované