Hlavní obsah

Glosa: Plané sliby o geniální aplikaci. Kdy se začne myslet i na pacienty?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Pokud trochu zapátráme, s překvapením zjistíme, že předělaná aplikace Tečka měla sice být hotová na podzim. Ale už loňského roku.

Reklama

Článek

Všude se skloňují slušné pracovní podmínky mladých lékařů, málokdo něco namítá. Ale bylo by dobré necílit pozornost jen na lékaře. I pacienti vidí své postavení v systému jinak. Proč musejí čekají i na slibovanou novou Tečku?

Když zalistujete ve svém chytrém telefonu seznamem aplikací až k těm, o kterých už nevíte, že je vůbec máte, narazíte na černo-žlutou ikonku s nápisem Tečka. Ano, je to pozůstatek covidových let, kdy se do této aplikace nahrávaly výsledky testů a očkování, sloužila při cestování, u lékaře nebo třeba při vstupu na koncert. To už není potřeba a prý se z této aplikace má stát jakási obdoba elektronické karty pacienta. Léky, žádanky, vše na jednom místě.

Podle Ministerstva zdravotnictví měly nové funkce do Tečky přibýt „na podzim“. Výborně, chtělo by se říct. Listí padá, babí léto bylo letos dlouhé, ale nyní už se teplý kabát hodí, teď už je určitě podzim. Bohužel, při otevření aplikace zažijeme zklamání, žádné nové funkce k dispozici nejsou…

Pojďme tedy pátrat. O jaký podzim přesně šlo? Zpráva agentury ČTK s titulkem „Ministr Válek: Aplikace Tečka na podzim dostane nové funkce“ hovoří skutečně o podzimu. Při bližším pohledu ale zjistíme, že jde o podzim 2022. Takže ne letos. Ten správný podzim, kdy se šikovně předělaná aplikace měla rozjet, byl bohužel ten loňský. Škoda. A člověku je skoro jedno, jestli za to může neschopnost koalice nebo opoziční blokády. Prostě to nefunguje.

Když se nyní na všech frontách skloňují slušné pracovní podmínky v nemocnicích, po kterých volají hlavně mladí lékaři, málokdo něco namítá, ale bylo by dobré nesměřovat výseč moderního pohledu na zdravotnictví jen na lékaře. I pacienti si představují své postavení v českém systému jinak. A zdravotní aplikace, e-karta, či jak tomu chceme říkat, by mohla pomoci.

A nejde jen o jakési vágní pohodlí. Seznam Zprávy o víkendu přinesly zprávu o iniciativě českých internistů, kteří upozorňují na zbytečné výkony, vyšetření i léky, které se někdy pacientům dostávají jen, „aby se něco nezanedbalo“.

Změna takové praxe není jednoduchá, když jde o zdraví, je každé rozhodnutí ošemetné, ale jedním z nejjednodušších prvních kroků by bylo, mít na jednom místě seznam léků od všech specialistů, které by internista mohl zhodnotit a potvrdit, že spolu dobře fungují.

Kdyby tak existovala nějaká užitečná aplikace… Tak snad na podzim.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované