Hlavní obsah

Glosa: Pozor na fintu politiků. Tváří se, že vědí víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Radek Cihla, Seznam Zprávy

Seznam Zprávy pátraly po analýze, ze které prý vyplynulo, že se konec zákazu víkendových jízd kamionů dotkne jen pár stovek náklaďáků. Marně. Neexistuje.

Reklama

Článek

Víkendový zákaz jízd kamionů je zbytečný. Církvím se musí restituce zdanit a Miloš Zeman měl právo posadit do čela Ústavního soudu svého člověka. Zdá se vám něco z toho jako hloupost? Možná, ale ne obyčejná. Byla na ni analýza.

Politici se musejí umět prosadit, to je gros jejich byznysu. Jedna z nejpopulárnějších metod, jak dodat váhu vlastním slovům, je sáhnutí po slůvku ANALÝZA. Pokud mám na něco analýzu, jsem král. Na analýzu se nedá říct ani popel. Ó pardon, ona je na to analýza, tak to z obyčejného nápadu dělá něco důležitějšího.

To slovo zní velmi vznešeně. Mnohem důstojněji než třeba český rozbor. Taková větná analýza by podle názvu jistě patřila nejméně na gymnázium, zato větný rozbor klidně zvládnou i školáci.

Zdá se, že z obratu „Mám na to analýzu“ se pomalu stává floskule, ztrácí svůj obsah. Jak si ho můžeme přeložit? „Žádný sofistikovaný rozbor jsem neudělal, ale prostě si něco myslím nebo to jednoduše chci a se slůvkem analýza to prosadím mnohem lépe.“

Tento týden se, díky novinářské píli kolegy Vojtěcha Gavriněva, tato rodina odhalených černých pasažérů mezi analýzami zase rozrostla. Když se u poslanců a na Ministerstvu dopravy doptával, kde se může seznámit s analýzou, ze které prý vyplynulo, jak se konec zákazu víkendových jízd dotkne jen pár stovek kamionů a že vlastně o nic nejde, narazil. Vydržte, počkejte, nedáme, nemáme. A bylo jasno, další analýza, kterou svět neviděl.

Nakonec mluvčí resortu čtenářům vysvětlil, že analýza nemusí být papír s názvem Analýza, a z dalšího vyjádření se ukázalo, že údaje pocházejí od „dotčených subjektů“. A těmi jsou – chvíle napětí – samotní dopravci, které z jejich pohledu pochopitelně víkendové zákazy obtěžují.

Skandál! Nemají analýzu! chtělo by se zvolat. Nicméně je třeba smířlivě připomenout, že neexistující analýzou hájila například někdejší ministryně financí Alena Schillerová nutnost zdanit církevní restituce.

A poslední případ jde ještě o něco výše. Exprezident Miloš Zeman se dokonce s analýzou, kterou svět neviděl, pokoušel na dalších deset let „opanovat“ Ústavní soud, když plánoval těsně před svým odchodem z Hradu zvolit na zatím stále obsazené místo nového předsedu. A to pro něj prý analyzovaly dokonce tři špičky české justice…

Takže dobrá rada na závěr. Kdykoli ve zprávách od politika uslyšíte spojení „mám analýzu“, zbystřete a zkuste si dosadit zkusmo třeba „někdo mi něco nakukal“ nebo jednoduše „takhle bych to vážně chtěl“.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované