Hlavní obsah

Glosa: Zeman se před dětmi převlékl za prezidenta

Foto: Seznam Zprávy

Dnes to bylo naposledy, kdy prezident jako hlava státu promluvil na začátku školního roku k prvňáčkům.

Reklama

Článek

Na chvíli jsme si mohli představit, jaké by to bylo mít opět v čele státu prezidenta, který neřeší jen vlastní půtky. Ale máme své zkušenosti.

S blížícím se jarem 2023 a koncem funkčního období se prezidentovi Miloši Zemanovi blíží také různá „naposledy“. Dnes to bylo naposledy, kdy jako hlava státu promluvil na začátku školního roku k prvňáčkům.

Lidé dlouhodobě sledující Zemanovy projevy mají ty, které pronáší vždy 1. září, obvykle za ty lepší, nejméně agresivní a méně odtržené od reality. Nevýhodou Zemana ovšem je, že umí nepříjemně překvapit.

Tentokrát se to nestalo. Radujme se. Začátek promluvy k dětem prezident, pravda, kdovíproč věnoval dávné hádce se starostou Lán, kde se nachází vybraná škola. Tím ale naštěstí s jízlivostí skončil a následovalo přece jen něco jako poselství k dětem.

Prezident ocenil, že mladší žáky doprovázejí deváťáci, protože bychom se podle jeho slov „měli naučit chránit ty, kdo začínají, kdo jsou mladší, a tím pádem i slabší“.

Slyšíte? Na chvíli jsme si mohli představit, jaké by to bylo mít opět v čele státu prezidenta, který neřeší jen vlastní půtky, zájmy a staré křivdy, ale záleží mu na lidech, do jejichž čela se nechal zvolit. Na chvíli bychom Zemanovi mohli uvěřit jeho dříve deklarovaný sociálnědemokratický pohled na život a politiku, jeho adorování skandinávského modelu sociálního státu.

Ale jen na chvíli. To by si totiž člověk nesměl pamatovat kupříkladu loňské první září, kdy se Zeman v Brně, kam doletěl armádním letounem, podivoval nad tím, co to musí být za rodiny, které pošlou do školy hladové dítě. Těžko říct, ale třeba rodiny chudé, nabízí se odpověď…

Jsou tu jednoduše živé zkušenosti Čechů s jejich prezidentem. A z nich plyne, že Zeman a jeho okolí měli jiné cíle a Zeman neváhal pro jejich prosazování a rozdělování společnosti využít všech příležitostí. Ať mluvil k národu vystrašenému pandemií, o Vánocích, nebo 28. října.

Tak snad bude další hlavou státu člověk, před jehož projevy se lidem nebudou svírat žaludky nervozitou.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované