Hlavní obsah

Expertka: Při výběru investiční nemovitosti se oprostěte od svých emocí

Foto: Shutterstock.com

Z dlouhodobého pronájmu investičního bytu plyne majiteli sice nižší, zato konstantní příjem

Reklama

Článek

Uvažujete o pořízení investiční nemovitosti? V úvahu byste měli vzít nejen své finanční možnosti, ale hlavně lokalitu a cílovou skupinu, které budete byt pronajímat.

„Investiční byt se vybírá jinak než byt pro vlastní bydlení, oprostěte se od svých emocí,“ doporučuje v podcastu O penězích se (ne)mluví finanční expertka Jarka Popelka. Ta má ve svém portfoliu nyní 8 investičních bytů, které pronajímá. Ačkoliv ještě před několika lety dlužila přes půl milionu korun a přestala zvládat splácet, dnes pomáhá dalším ženám získat finanční svobodu a pasivní příjem.

Nejdůležitějším kritériem pro výběr investiční nemovitosti je podle Popelky lokalita. Než byt koupíte, projděte si město, kde chcete investovat. Zjistěte si, kde je ideální místo pro vaši nemovitost s ohledem na jeho velikost a cílovou skupinu.

Bezdětné páry a mladší lidé budou chtít menší byty blízko centra, rodiny ocení minimálně 3+kk v klidnějších lokalitách. „Když špatně zvolíte místo, už s tím nic neuděláte a to může vaši investici výrazně znehodnotit,“ varuje finanční expertka.

Foto: Proženy.cz

Finanční expertka Jarka Popelka (vlevo) s moderátorkou Michaelou Rakovou

Krátkodobé vs. dlouhodobé pronájmy

Stejně tak dobře zvažte, zda budete byt pronajímat krátkodobě, nebo dlouhodobě. Obě možnosti mají své pro a proti a vyžadují jiné byty. V turisticky atraktivních lokalitách mohou být výhodnější krátkodobé pronájmy. Jinde se vyplatí dlouhodobé nájmy.

Byt na krátkodobé pronájmy si vyžádá vyšší počáteční investici na kompletní vybavení, musíte v něm uklízet a pravidelně se o něj starat. Byty na dlouhodobý pronájem vybavovat nemusíte.

„Naopak je výhodnější jej pronajmout nezařízený, protože když už si tam nájemník přiveze vlastní nábytek, smontuje ho, tak se nechce hned stěhovat pryč a znovu se někde zařizovat,“ prozrazuje svou taktiku Jarka s tím, že z dlouhodobého pronájmu plyne nižší, ale konstantní příjem.

Celý rozhovor s finanční expertkou Jarkou Popelkou si poslechněte v podcastu O penězích se (ne)mluví - pustit si ho můžete v přehrávači v úvodu článku. Dozvíte se, proč je někdy výhodnější si vzít hypotéku, ačkoliv máte vlastní zdroje na nemovitost. Poradí vám také, kde najít vhodné byty ke koupi. A zjistíte, jak začít investovat do nemovitostí s minimem vlastních prostředků.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze.

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Reklama

Doporučované