Hlavní obsah

Svobodné matky chtějí valorizovat výživné, dva až tři tisíce na dítě je málo

Foto: Shutterstock.com

Zatímco důchody se valorizují pravidelně, výše výživného se nezvedla už delší dobu.

Reklama

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jako samoživitel/ka máte možnost získat různé příspěvky nejen od státu, ale i od neziskových společností. Nejprve však musíte vyčerpat všechny své možnosti, jak si zvýšit příjem. Ať už jsou okolnosti rozchodu jakékoli, myslete na své děti a požádejte o stanovení výživného. Pokud se nedohodnete s expartnerem po dobrém, stanoví výživné soud.

„Výživné (alimenty) musí být ze zákona nedílnou součástí příjmů samoživitelů,“ upozornila v podcastu O penězích se (ne)mluví zakladatelka a ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková. Mnoho rozcházejících se partnerů na to zapomíná a i z jakési hrdosti a obavy o vliv expartnera na dítě o něj nežádají.

Náhradní výživné

Pokud máte soudem uznané výživné a partner vám ho neplatí, tak tu už několik let funguje status zálohovaného výživného, kdy výživné samoživitelům/samoživitelkám vyplácí za expartnera/expartnerku stát a následně to po něm/ní vymáhá. „V listopadu loňského roku byla prodloužena doba, po kterou můžete náhradní výživné pobírat, ze dvou na čtyři roky,“ upozornila ředitelka klubu.

Foto: Proženy.cz

Ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková (vpravo) s moderátorkou Michaelou Rakovou.

Výši výživného určuje několik faktorů. „Soud hledá kompromis v rámci trojúhelníku: finanční situace budoucího rodiče samoživitele, příjem expartnera a potřeby dítěte,“ prozradila Pavlousková. Paušální částka se nedá přesně stanovit. „Z klubu však máme zkušenost, že průměrné výživné je mezi dvěma až třemi tisíci korun, což na dnešní dobu není žádná hitparáda,“ říká ředitelka.

Nutnost valorizace výživného

Zatímco důchody se valorizují pravidelně, výše výživného se nezvedla už delší dobu. V poslední době se však začíná mluvit o jeho valorizaci. „Náklady na základní potřeby neustále rostou, valorizace by byla namístě a my jako klub tyto snahy velmi podporujeme,“ uvedla Pavlousková.

Celý rozhovor se zakladatelkou a ředitelkou Klubu svobodných matek Danou Pavlouskovou si můžete poslechnout v podcastu O penězích se (ne)mluví v úvodu článku. Radí v něm, kam se máte obrátit o finanční i materiální pomoc nebo kde nabízí bezplatné právní služby. Dozvíte se také, o jaké dávky můžete jako samoživitelé požádat a kde vám pomohou s vyplněním formulářů. Stěžejním tématem bylo, jak si poradit, když se stanete samoživitelem/samoživitelkou.

O penězích se (ne)mluví

Seriál pro ženy o financích. Moderátorka Míša Raková se svými hosty probírá rozmanitá finanční témata – od rodinného rozpočtu přes majetek v manželství až po investice. Poslouchejte praktické tipy, jak lépe zvládat peníze.

Podcast vychází každé úterý a můžete si ho poslechnout na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete O penězích se (ne)mluví i odebírat.

Reklama

Doporučované