Hlavní obsah

Policii se vzdal po 11 letech. "Bojím se, že mi někdo zpřeláme hnáty," říká

Foto: Seznam Zprávy

Kasař Stanislav Seidl dostal už před 11 lety signál, že se ví o jeho zradě. I proto se prý skrýval.

Reklama

Článek

„Bojím se, že mě někdo praští do hlavy nebo mi zpřeláme hnáty,“ říká recidivista Stanislav Seidl, proč před jedenácti lety utekl před nástupem do vězení. Tvrdí, že má strach z příbramského podsvětí, které ho považuje za práskače.

Příbramský kasař Stanislav Seidl, kterého policie nechala zapsat na seznam nejhledanějších zločinců Evropy, sedí už pátý den v cele na policejní stanici v okrsku Plateau na předměstí senegalského Dakaru. Poté, co se minulý pátek po 11 letech na útěku před spravedlností dobrovolně přihlásil na českém zastupitelském úřadu, jedná Česká republika o jeho vydání.

Několikanásobný recidivista Seidl, v příbramském podsvětí známý pod přezdívkou Sádlo, se vrací s vědomím, že může po návratu čekat odvetu podsvětí. Říká, že takové signály měl před útěkem a že byly motivem k tomu, aby z republiky zmizel.

„Pomohl jsem dostat do basy lidi, kteří šli sedět na osm let, a v kriminále určitě nepřemýšleli o ničem jiném, než jak mi zatopí, až se vrátím,“ řekl Stanislav Seidl Seznam Zprávám ještě v době, kdy se skrýval v džungli v jižním Senegalu.

Tvrdí, že jeho identita jako utajovaného svědka, byla prozrazena a z podsvětí dostal už před 11 lety jasný signál, že je považován za práskače. „Víte, jaké to je, když jste v base s cejchem práskače nebo policejního konfidenta? To je minimálně psychický teror, ale spíš hůř.“

Že bohužel odhaduje své vyhlídky na návrat do Čech vcelku správně, potvrzují i bývalí kumpáni.

Video: Jak se Stanislav Seidl přihlásil úřadům v Dakaru.Video: Jan Novák, Seznam Zprávy

Devětatřicetiletý Ivan Němec je jedním z nich. Ví, co Stanislav Seidl před lety policii prozradil. Je to prý veřejné tajemství a na to se nezapomíná.

„To se těžko odpouští. Jestli ho někdy chytí, budou mu ve vězení dělat pakárnu, on se jim postaví, oni vezmou židličku a přetáhnou ho židličkou. Může čekat, kde mu kdo bodne nůž do zad. Prostě po něm půjdou,“ míní Ivan Němec v podsvětí řečený Tukan.

Mluví bez zábran, bez žádosti o anonymitu, protože se prý už nemá čeho bát. Své si prý už odseděl, říká. Celkem jedenáct let a tři měsíce, hlavně za přepadávání vozů s cenným nákladem a ozbrojenou ostrahou.

„Se Sádlem jsme společně dělali hlavně trezory, alarmy a takové věci. Jak někam vlézt, odstranit alarm, otevřít trezor, buď na místě nebo ho odvést. Na takové věci jsme se v té době specializovali,“ říká reportérovi. Teď prý seká latinu a vozí auta z ciziny.

Ze své bývalé kariéry recidivisty zmiňuje Ivan Němec i jednoho ze společných kumpánů, který by mohl být Seidlovi nebezpečný.

„To je magor. Ten vezme mačetu a poseká vás. Každou chvíli je ozbrojený. Kdysi docela fetoval a když v tom jel několik dní, tak mu přeskakovalo a to nevíte, kdy co udělá,“ popisuje Ivan Němec.

Foto: Seznam Zprávy

„Sádla“ čekají těžké chvíle, shodují se jeho bývalí společníci Roman Durec (vlevo) a Ivan Němec.

Stejného muže považuje za nebezpečí také jedenapadesátiletý Roman Durec.

„Kdyby se Sádlo dostal do stejné basy jako on, myslím, že tam by shořel,“ říká další ze Seidlových bývalých společníků, který je toho času ve výkonu trestu v plzeňské věznici Na Borech.

Roman Durec strávil v různých vězeních přes dvacet let života a Seznam Zprávám popsal, co mohou čekat vězni s cejchem práskače nebo policejního konfidenta. „Teď by asi těžko šla nějaká parta a domlátila ho, protože to přináší velké sra.ky. Ovšem jestli a případně jak moc by mu někdo fyzicky ublížil, to je otázka,“ řekl Seznam Zprávám během Skype konverzace, kterou povolil ředitel věznice Plzeň Pavel Kopačka.

Co však může taková osoba od svých spoluvězňů očekávat, je psychický nátlak: špatně by bydlel, seděl v koutě, plivali by na něj a tak, domnívá se Roman Durec.

Nutno ale podotknout, že u rozhovoru seděla dozorkyně a přepis rozhovoru si ředitel vyžádal, tedy není jasné, do jaké míry mohl být Roman Durec opravdu otevřený v popisu vnitřního života ve věznicích.

Seznam Zprávy mapovaly detailněji příbramské podsvětí a lidí z něj se dotazovaly na přečiny, které má Stanislav Seidl uvedené na profilu Europolu: napomáhání při nedovoleném překročení státní hranice a při nedovoleném pobytu, nedovolený obchod se zbraněmi, střelivem a výbušninami nebo legalizace výnosů z trestné činnosti.

Výsledek pátrání si můžete poslechnout v druhém díle investigativního podcastu Práskač – pusťte si ho v přehrávači v úvodu článku.

Práskač. Příběh nejhledanějšího Čecha

Foto: Seznam Zprávy

Třídílná investigativní podcastová série od reportéra Seznam Zpráv Jana Nováka.

Poslouchejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts, Spotify a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Ve spolupráci s audiotýmem Seznam Zpráv vyrobilo Storylab Audio. Scénář: Jan Novák a Damian Machaj. Editor: Janek Kroupa. Režie a střih: Damian Machaj. Znělka: Ivan Horák. Dramaturgické konzultace: Lucie Kryzová. Mix zvuku: Stanislav Abrahám.

Vaše otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované