Hlavní obsah

Jako otisk prstu. Složení potu je ryze individuální záležitost

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pocení může být pro někoho nepříjemné. V seniorském věku však ustupuje. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Někteří rodiče dobře vědí, že jejich dítko vstoupilo do období puberty, poznali to nejen podle jeho chování, ale upozornila je na to i pachová stopa, kterou po sobě zanechává.

„Mohou za to apokrinní žlázy v podpaží, tříslech a kolem bradavek, které se stávají aktivní právě během puberty,“ říká v podcastu MUDr.ování internista Michael Novotný. Jak dodává, pot z těchto žláz obsahuje bílkoviny a tuky, jejichž rozklad na pokožce provází charakteristický zápach. Dalšími látkami produkovanými apokrinními potními žlázami jsou feromony. Podávají informaci o pohlaví, tělesném stavu a genetické konstelaci, čímž podle některých průzkumů výrazně promlouvají do výběru partnera.

Činnost apokrinních žláz řídí hormony, takže reagují na sexuální vzrušení či emocionální podněty a rovněž na stres. Ženy jich sice mají víc, ale pokud jde o velikost či aktivitu žláz, muži výrazně vedou. A bude to tak až do seniorského věku, kdy se tvorba potu pomalu utlumuje. „Navíc se starší lidé méně hýbou a přijímají méně tekutin,“ vysvětluje důvod, proč staří pánové nemívají ani v létě propocené košile, lékař.

Zmatený hypotalamus

Potní žlázy ovšem neřídí jen hormony. „Promlouvá“ do toho též nervový systém, který je propojený s ekrinními žlázami. Ty se nám vytvoří ještě před narozením, po něm již nepřibývají. Nemáme jich všichni stejně, počet se pohybuje mezi dvěma až pěti miliony. Jejich funkcí je hlavně ochlazovat přehřátou pokožku.

Proces je řízen hypotalamem, jenž reaguje na teplotu krve, ale také na hormony, pohybovou aktivitu a emoce. U zdravého člověka, respektive v tomto případě u zdravé ženy, to všechno funguje většinou dobře do té doby, než přijde menopauza. Během ní se střídavě snižuje a zvyšuje hladina estrogenu, což ztěžuje hypotalamu práci, protože nepozná, zda je právě teď potřeba tělo ochladit, nebo ne. Výsledkem jsou návaly horka, jelikož organismus si myslí, že se přehřívá, a tak se potní žlázy rozběhnou na plné obrátky.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

„Pocení ale mohou způsobit i některé léky, jako jsou antidepresiva, léky na krevní tlak nebo cukrovku,“ upozorňuje lékař.

Jako otisk prstu

Pot je tekutina zajímavá nejen tím, co všechno jeho produkci ovlivňuje, ale také svým složením. Je to ryze individuální, srovnat by se dalo třeba s otiskem prstu. Navíc se z něj dají poznat i některé nemoci, aniž by pacient musel podstoupit složitá vyšetření či nepříjemné odběry. Vodnatý roztok totiž obsahuje celou řadu látek, které jsou buď produktem kožních žláz, nebo jsou to látky, které organismus vylučuje z těla na povrch pokožky.

V rámci diagnostiky se nejběžněji stanovují látky produkované ekrinními potními žlázami. Screeningové vyšetření potu je využíváno nejen ve zdravotnictví, ale také v oblasti kriminalistiky pro rychlou detekci přítomnosti omamných a psychotropních látek.

Celý rozhovor s internistou Michaelem Novotným, jenž se v současné době specializuje na poradenství v oblasti kosmetické dermatologie, si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Související témata:
Estrogen
Nervy

Doporučované