Hlavní obsah

Jako ve středověku. Proč hematologové pouštějí pacientům žilou?

Foto: Pixabay/Angelo Esslinger

Proč se některým pacientům pouští žilou? A musíte znát svou krevní skupinu? Poslechněte si rozhovor s hematologem.

Reklama

Článek

Krev je záhadná tekutina. Tak záhadná, že lékaři ani dnes, po více než sto letech od objevení krevních skupin, netuší, proč mezi nimi evoluce udělala rozdíly. Různé krevní skupiny mají ale také psi nebo kočky.

Když se hovoří o krvi, nelze opomenout krevní skupiny, jejichž objev byl jedním z přelomových momentů medicíny.

„Občas se tvrdí, že existují kvůli patogenům, jako je třeba malárie, kde některé krvinky jsou méně vnímavé vůči parazitům. Nicméně malárie se nevyskytuje všude na světě, zatímco všude na světě mají lidé různé krevní skupiny. Takže toto vysvětlení poněkud pokulhává. Přiznám se, že jsem dosud nenarazil na důvod, proč je tolik krevních skupin,“ říká hematolog Jakub Radocha.

Odborník také zmiňuje, že existuje mnoho textů o vlivu krevních skupin na organismus, ale přesvědčivé důkazy o propojení krevní skupiny s nějakou konkrétní nemocí neexistují.

V rozhovoru pro podcast MUDr.ování také přidává zajímavost ze zvířecí říše: „Zjišťoval jsem si to a mohu říci, že minimálně psi, kočky a koně krevní skupiny mají. Počítám, že se to bude týkat všech savců.“

Docent Jakub Radocha, Ph.D.

Foto: Proženy.cz

S kým jsme si povídali v aktuálním podcastu?

Jakub Radocha studoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

V současné době pracuje na IV. interní hematologické klinice Fakultní nemocnice v Hradci Králové jako vedoucí myelomové skupiny. Působí též jako pedagog.

Až na krev

Pouštění žilou neboli odebrání určitého množství krve za účelem léčby bylo jednou z nejběžnějších lékařských terapií od starověku do 19. století. A – světě, div se – používá se dodnes.

„Samozřejmě ne k léčbě nemocí, které se takto léčily v historii, ale někdy pouštíme žilou pacientům s chorobami zvýšené tvorby červených krvinek. Krev se vypustí do sběrného sáčku a pak se standardně zlikviduje,“ říká hematolog Radocha.

Důvěřuj, ale prověřuj

Znát svou krevní skupinu je výhoda, ale není to věc, která by vás připravila o život, když to nevíte.

„Lékaři si vaši informaci stejně vždycky ověří,“ vysvětluje lékař a v rozhovoru dále popisuje, co způsobuje nejčastější hematologickou nemoc na světě, anémii. My ji známe pod laickým názvem chudokrevnost a v určitých věkových skupinách jí trpí více ženy než muži.

Proč tomu tak je? A může nám opravdu leknutím ztuhnout krev v žilách? A funguje omlazení způsobem, kdy podstoupíte transfuzi krve darované třeba vaším potomkem?

Celý rozhovor s odborníkem na krev si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované