Hlavní obsah

Dokumentarista Jan E. Svatoš: Víc než při točení v Africe se bojím na D1

Foto: Miloš Čermák, Seznam Zprávy

Kromě Afriky zajímá hosta Jednoho procenta i její mediální prezentace.

Reklama

Článek

Před patnácti lety jsem ho učil žurnalistiku na fakultě sociálních věd, pak ovšem ještě Jan E. Svatoš vystudoval dvě další vysoké školy: fotografii na FAMU a dokumentaristiku na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Natočil několik dokumentárních filmů, z nichž některé si odnesly ceny a všechny mají slušný divácký ohlas.

Rád cestuje a nejradši má Afriku, kde vyhledává místa, která ještě tolik nezměnil zájem turistů. Stát v safari frontu na fotografii spícího lva se mu nechce. Afrika je mu blízká z mnoha důvodů, třeba tím, jaký mají tamní lidé vztah k času – nesledují ho. Neměří minuty, ale často ani dny nebo roky. Když někdo umře, mnohdy ani jeho blízcí nevědí, jak byl starý. Důležitější pro ně je, jestli prožil šťastný život.

O tom všem jsme s Janem Svatošem mluvili. Jestli se dá natáčením dokumentů uživit, zda žurnalistika a kinematografie přežijí v digitální éře a jak se pracuje v tandemu, který tvoří on a manželka. Dá se to zvládnout? A co má větší šanci, že vydrží? Pracovní tým, anebo jejich vztah? Poslouchejte.

Nostalgicky jsme vzpomínali na dobu, které se dnes zpětně říká analogová, kdy se filmy vyvolávaly v temné komoře nebo v koupelně a zvětšeniny se lepily do alb. Dozvěděl jsem se, že starším lidem se v Africe říká „mzee“ a prokazuje se jim úcta. Prý bych byl dobrý „mzee“, řekl mi Jan Svatoš. Já se ho na oplátku zeptal, jestli s blížící se čtyřicítkou už očekává krizi středního věku a jak se u něj asi projeví.

A samozřejmě jsme se hodně věnovali již zmíněné Africe. Největšímu kontinentu, o kterém víme, že ho jako první obeplul v patnáctém století Vasco da Gama, ale s nadsázkou se dá říct, že pro západní civilizaci zůstává stále neobjevený. Objevíme ho dřív než Východ, tedy hlavně Čína?

Přeju příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované