Hlavní obsah

Novinář Martin Uhlíř: Kdyby mi někdo řekl, že píšu román, nechal bych toho

Foto: archiv M. Čermáka, Seznam Zprávy

Knihu Sestry psal Martin Uhlíř původně jako jistou formu terapie a s jejím vydáním nepočítal.

Reklama

Článek

Martin Uhlíř píše celý život o vědě. Po padesátce také vydal svou prozaickou prvotinu, mysteriózní román Sestry. V nové epizodě podcastu jsme mluvili o obojím.

Často si vzpomenu na citát amerického novináře a spisovatele Christophera Hitchense, který napsal: Každý v sobě má román. A ve většině případů by tam taky měl zůstat.

Novinář Martin Uhlíř v sobě dokázal udržet svůj román dlouho, až do padesátky. Ale v roce 2021, ve třiapadesáti, vydal v nakladatelství Paseka svoji prozaickou prvotinu. A rozhodně nepotvrdil vtipný Hitchensův bonmot, protože Sestry jsou podle mě jedním z nejlepších románů posledních let.

Je to lehce mysteriózní příběh, který se odehrává v omezeném čase exotické dovolené a zpracovává téma mužské zbabělosti a rozpadu vztahu. Knížka je bravurně napsaná a jakkoli nejsem psycholog, mám pocit, že míří hlavně na mužské čtenáře, nejlépe ve středním věku. Což je možná v době, kdy literaturu kupují a čtou hlavně ženy, trochu problém.

I o tom jsme se s Martinem Uhlířem bavili. Ale také o vědě, protože psaním o ní se zabývá a živí celý život. Původně v Lidových novinách a teď už mnoho let v časopise Respekt. Oddechový čas mezi prací pro deník a týdeník si vybral v Americe, kde byl v roce 2005 na zhruba ročním studijním pobytu na MIT a Harvardově univerzitě.

Žijeme v době, kdy lidské poznání neuvěřitelně pokročilo a my prozkoumáváme tajemství hmoty i vesmíru či lidské a umělé inteligence – a zároveň se přesvědčujeme, že spousty našich názorů i chování stále ovlivňuje iracionalita. Jaké to je psát v téhle době o vědě?

Ptal jsem se taky na to, z čeho se Martinu Uhlířovi ve vědě tají dech a čeho se naopak obává. Jestli si myslí, že je život ve vesmíru běžný, anebo jsme sami. Kde vidí rozdíl mezi vědou a náboženstvím a jestli sám v Boha věří. A taky jak prožíval covid i to, že Česko neprošlo krizí pandemie příliš dobře.

Přeju vám příjemný poslech.

Jedno procento

Co byste dělali, kdyby vám v telefonu zbývalo jen poslední procento baterie? Jaká je vaše nebezpečná myšlenka? Bude za deset let svět lepší, nebo horší než dnes? Jedno procento je podcast Miloše Čermáka s lidmi, kteří ho zajímají a baví.

Vychází na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv Jednoho procenta najdete tady, další podcasty Seznam Zpráv tady. Co máme zlepšit? Který díl vás bavil nejvíc? Své postřehy, podněty a tipy nám můžete posílat na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované