Hlavní obsah

Když ochrana nechrání, je to malér. Dermatoložka radí, jak mít zdravou kůži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Kůže je největší lidský orgán. Odborníci dokážou ze stavu pokožky vysledovat leccos. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Co na nás prozradí kůže? Leccos. Vzhledem k tomu, že je to největší lidský orgán a navíc jediný, který vidíme, můžete v něm číst podobně jako v kartě lékařských záznamů. A nejde jen o kožní nemoci, odborníci dokážou ze stavu pokožky vysledovat i hormonální potíže, problémy s játry nebo dispozice k chudokrevnosti.

Když se řekne kůže, myslí se tím všechny její vrstvy, tedy podkoží, škára a pokožka. Zvídavé jedince a milovníky čísel pak můžeme uspokojit informací, že vrchní vrstva, pokožka, váží zhruba tři kila. „Hmotnost celé kůže je individuální, protože to záleží na tukové vrstvě v podkoží. Obecně by se dalo říci, že kůže tvoří pět až devět procent tělesné hmotnosti člověka,“ říká v podcastu MUDr.ování dermatoložka Petra Gkalpakioti.

MUDr. Petra Gkalpakioti

Dermatoložka.

V současné době působí jako vedoucí lékařka Kožní poradny pro děti a dorost na Dermatovenerologické klinice 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Foto: Proženy.cz

MUDr. Petra Gkalpakioti.

„Nejvíc zranitelná je pokožka na očních víčkách. Jak říkám s nadsázkou pacientům, na oční víčka se jenom špatně podíváte a ona vám otečou. Na druhou stranu velmi rychle a hbitě reagují, jakmile se k oku přiblíží něco, co tam nemá být,“ vysvětluje odbornice.

Když ochrana nechrání

Když pokožka začne svědit, je to pro postiženého malér. Nemluvíme teď o komářích štípancích, ale o ekzémech, kterých je celá řada. Nechvalně proslulý je atopický ekzém, jenž způsobuje genetická dispozice. „Problém je v ochranné vrstvě, která je tvořena vodou a určitými typy tuků. U pacientů s atopickým ekzémem tato ochranná vrstva nefunguje dobře. Postižený ztrácí kůží více vody, také chybí část tuků, takže pokožka nedokáže reagovat na alergeny z vnějšího prostředí, případně na infekce. Pokožka je kvůli tomu více zranitelná, náchylná ke vzniku infekce,“ vysvětluje doktorka Gkalpakioti.

Právě kvůli tomu, že jde o geneticky podmíněnou nemoc, nelze atopický ekzém vyléčit. Ale rozhodně se dá udělat hodně pro to, aby bylo co nejméně vzplanutí, tedy fází, kdy pokožka nepředstavitelně svědí. Cílem léčby je pak udržet pacienta dlouhodobě v remisi, tedy ve stavu, kdy o své nemoci takřka neví.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Dvacet dětí ze sta

Atopický ekzém trápí nejčastěji malé děti, v populaci jich je prý asi 20 procent. „U 70 procent dětí naštěstí přejde do remise, než nastoupí do první třídy. Postižení často nemají potíže i několik let,“ říká dermatoložka. A když to pak najednou znovu přijde, ani sám pacient není leckdy schopen určit, co vzplanutí způsobilo.

„Někdy se uvádí stres. Ale každý člověk je jiný, spouštěče mohou být různé,“ vysvětluje dermatoložka. V rozhovoru se také dozvíte, jaké možnosti pacientům nabízí nejmodernější léčba, proč by měli být atopici opatrní na heřmánek a jestli se může atopický ekzém objevit u dospělých. V podcastu MUDr.ování se také dozvíte, jestli je atopický ekzém nakažlivý a zda mořská voda a sluníčko pomohou opravdu každému, kdo se s touto nemocí potýká.

Celý rozhovor s odbornicí si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované