Hlavní obsah

Ke kterému dílu se musíme přilepit, abychom zachránili planetu?

Foto: Profimedia.cz

Jsou útoky klimatických aktivistů na obrazy příliš radikální? Nebo naopak málo? O tom debatujeme s publicisty v nové epizodě Kulturáku.

Reklama

Článek

Na jaký obraz by se klimatičtí aktivisté museli přilepit, aby zachránili svět? Nebo snad existuje protest, který nikoho nepobouří? V novém vydání podcastu Kulturák debatujeme o aktivismu a umění.

Van Gogh, Monet, Vermeer. Umělci, jejichž díla aktivisti v posledních týdnech polili polévkou či bramborovou kaší, nebo se k nim dokonce sami přilepili. „Je důležitější umění, nebo život?“ ptali se často poté, co na ně novináři namířili kamery a mikrofony.

O tom, jestli se jim podařilo oživit diskuzi o klimatické hrozbě, nebo ji naopak zadupali do země, jsme se v Kulturáku bavili s Janem H. Vitvarem, vedoucím kulturní rubriky týdeníku Respekt, a Pavlem Karousem, sochařem a autorem projektu Vetřelci a volavky.

V aktuálním Kulturáku ještě uslyšíte:

  • Proč sledovat umělecké počiny Epose 257?
  • Souhlasil by Van Gogh s polévkou na jeho Slunečnicích?
  • Existuje aktivismus, který nikoho nenaštve?

Ale také:

  • Jak se povedla nová deska Taylor Swift?
  • Na co zajít na festivalu Mezipatra?
  • Jaký seriál ČT teď potřebujete vidět?

Jaké byly bezprostřední reakce našich hostů na zprávu, že aktivistky z hnutí Just Stop Oil polily Van Goghův obraz polévkou? „Napadla mě první blbost: není olej jako olej. Bojují proti ropě a zároveň útočí na jednu z nejdůležitějších olejomaleb naší historie. Nadšený jsem z toho nebyl,“ vzpomíná Jan H. Vitvar.

„První, co jsem cítil, byl obdiv k jejich odvaze. Já bych to nedokázal. Ty holky jsou naštvané a zoufalé a potřebují to vykřičet do světa,“ říká Pavel Karous. Čin, při kterém každopádně nedošlo k trvalému poškození obrazu, spíš obhajuje: „Nikomu neublížily. Rozhodně to není žádný akt agrese, dokonce ani vůči majetku.“

Podle Jana Vitvara ve společnosti míra agrese stoupá – a ničení obrazů, ať už domnělé, nebo ne, atmosféře nepomáhá. „Lidi říkají věci, které by mě před pěti lety ani nenapadly. Pořád to tlačit nahoru mi přijde jako cesta do pekel. Radikální věci nikdy k ničemu dobrému nevedly, v umění rozhodně ne. Pak to končí obrazoborectvím, které útočí na ty nejnižší pudy,“ myslí si Vitvar.

„Bavíme se o tom, jestli na téhle planetě zůstane život takový, jaký ho známe. Hodnotit, jestli upozorňování na tenhle problém je, nebo není moc agresivní, mi připadá hloupé,“ namítá Karous.

Jak vypadá aktivismus, který nikomu neublíží? Dělá v Česku někdo zajímavé aktivistické umění? A ke kterému dílu by se přilepili naši hosté, kdyby museli? Poslechněte si celou debatu s Janem H. Vitvarem a Pavlem Karousem!

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Doporučované