Hlavní obsah

Kulturák: Nový Top Gun je propaganda starých dobrých časů. Podlehnete jí

Foto: Jakub Velička, Seznam Zprávy

Vychází první díl nového podcastu Kulturák. Probíráme v něm stíhačky i jeptišky.

Reklama

Článek

Mohou v roce 2022 někomu učarovat naleštěné stíhačky? Mohou! A co jeptišky? První díl nového podcastu Kulturák probírá film Top Gun: Maverick a román Bílá Voda.

„Je to propaganda,“ říká Jana Patočková o filmové novince Top Gun: Maverick, „ale propaganda trochu jinak. Nepřítel je tu neznámý.“

Akční film plný velkých stíhaček a malého Toma Cruise je ze všeho nejvíc propagandou starých dobrých časů. Časů americké kulturní hegemonie, na kterou má z dětství vzpomínky Jonáš Zbořil.

„Každou sobotu večer dávali akční film s Tomem Cruisem, Arnoldem Schwarzeneggerem a Nicholasem Cagem a já se cítil v bezpečí,“ svěřuje se. Top Gun: Maverick sice přichází do kin v době, kdy USA svou kulturní nadvládu pomalu ztrácejí, přesto se mu daří vyvolat ducha zašlé slávy. Top Gun: Maverick přitom není jenom odkazy napěchovaná nostalgie.

„Věci, které řeší nový Top Gun, se vůbec netýkají armády nebo geopolitické situace. Myslím, že to, co tvoří ústřední motivy filmu, je z ranku emocí a konkrétně pak mužských citů,“ říká Jonáš Zbořil. „Řekl bych, že je to vztahovka plná stíhaček.“

„Je to film plný krásných dopravních prostředků, nejen stíhaček, ale i nádherných motorek, veteránů,“ přidává se Jana Patočková.

„Kromě Toma Cruise jsou ve filmu i elitní piloti a pilotky, to je velká změna oproti původnímu Top Gunu. Ale jinak je zápletka úplně učebnicová. Top Gun: Maverick prodává hlavně obraz současné Ameriky, plné krásných lidí a velkých gest,“ dodává.

Sedm set stran o ženské pospolitosti

V Kulturáku došlo i na literární událost roku 2022. Olbřímí román Kateřiny Tučkové jménem Bílá Voda. Sedm set stran dlouhé vyprávění zabralo české spisovatelce deset let, rukopis třikrát přepsala. Přesto se nakladatelství Host nebálo, Bílou Vodu vydalo v neuvěřitelném nákladu 100 tisíc výtisků. Jako by vědělo, že půjde opět o bestseller.

„Není to lehké čtení,“ konstatuje Jonáš Zbořil, ale dodává, že čtenářská obtížnost knihy nejspíš nijak neohrozí prodeje. Bílá Voda pokračuje v trendu knih o ženské zkušenosti. Je jedno, že Tučková vypráví o historii katolických jeptišek v zapomenutém klášteře u Rychlebských hor. Jejich zkušenosti budou zajímat všechny ženské čtenářky — a nejen je.

„Mně jsi to prodal,“ hodnotí na závěr Jana Patočková.

Má smysl, aby se na Top Gun: Maverick koukali i dnešní dvacátníci, které první díl minul? A jak vlastně vypadá ženské přátelství? Poslechněte si první díl podcastu Kulturák s porcí kulturních tipů na závěr.

Kulturák

O kultuře i popkultuře. Jonáš Zbořil a Jana Patočková každé úterý probírají nejdůležitější události ze světa filmů, hudby, literatury, umění a všeho, co by vám nemělo ujít.

Kulturák je podcast kulturní rubriky Seznam Zpráv. Poslouchejte na SZ.cz, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Jak se vám podcast líbí? O čem by se Jonáš s Janou měli bavit příště? Napište nám na audio@sz.cz. Nebo nám to tweetněte s hashtagem #Kulturak.

Reklama

Doporučované