Hlavní obsah

Lékař, jenž provede vasektomii, by dříve spáchal trestný čin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Antikoncepce je stále považovaná za záležitost spíše žen. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Medicína se v posledních letech zabývá spíš opačným problémem – a to, jak početí přivolat, ne jak mu zabránit. Ještě pořád je ale dost párů, které potřebují antikoncepci. A to dokonce i tehdy, jsou-li za zenitem středního věku. Protože i padesátiletá žena může otěhotnět přirozenou cestou. Může za to dřívější nástup puberty? Čím dřív dívka začne menstruovat, tím později skončí?

„My si myslíme, že faktický fertilní věk se neprodlužuje. Spíš se prodlužuje doba preklimakteria a klimakteria,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování gynekolog a sexuolog Luděk Fiala. V rozhovoru zmiňuje, že volbu antikoncepce by neměli muži nechávat pouze na ženách.

Nikdy neříkej nikdy

Antikoncepční pilulka pro muže je medicínské sci-fi, a tak se musí spokojit se dvěma metodami, přičemž obě jsou velice spolehlivé. Vlastně třemi, počítáme-li i přerušovaný sex. Ten však není podle docenta Fialy úplně stoprocentní. Co funguje jednoznačně, je vasektomie. „Od roku 2012, kdy došlo ke změně zákona, je možné o tuto formu antikoncepce požádat. Ročně zákrok podstoupí asi tisícovka mužů. Je nevratný, ale v medicíně nikdy neříkej nikdy,“ upozorňuje odborník.

Doc. MUDr. Luděk Fiala, MBA, Ph.D.

Přední český sexuolog a gynekolog.

Pracuje v Sexuologickém ústavu Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Působí též na Psychiatrické klinice Fakultní nemocnice Plzeň.

Má bohatou přednáškovou a publikační činnost, je soudní znalec v oboru sexuologie.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Přední český sexuolog a gynekolog Luděk Fiala.

Někteří muži váhají vasektomii podstoupit, protože mají obavy z toho, že při vyvrcholení se neobjeví ejakulát, a bez něj jim přijde akt neúplný. To jsou ale plané obavy. Po zhruba třicetiminutovém chirurgickém zákroku bude všechno jako dřív, jen v ejakulátu budou chybět spermie.

Oproti minulosti je svobodné rozhodnutí podstoupit vasektomii velká změna, protože před zákonnou normou by byl zákrok klasifikován jako těžké ublížení na zdraví. „Lékař, jenž by ho provedl, by spáchal trestný čin,“ vysvětluje sexuolog.

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Renesance bariéry

Druhou spolehlivou metodou je starý dobrý kondom. V pozdějším věku však může jeho použití zabránit fakt, že penis po chvíli ochabne a kondom sklouzne. „V tomto případě se dá spolehnout na podporu preparátů, díky kterým erekce vydrží delší dobu. Pak je možné s ochranou pracovat,“ radí docent Luděk Fiala. Podle něj dochází obecně k renesanci bariérové antikoncepce, a to hlavně pesarů pro ženy.

Jaké další možnosti ochrany mají ženy? Která forma antikoncepce se hodí, či naopak nehodí pro „starší a pokročilé“? A proč by měly být mladší ženy s hormonální antikoncepcí opatrné, ale pro ty starší je hormonální substituce naopak výhodná? Dozvíte se v podcastu MUDr.ování v úvodu článku.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Doporučované