Hlavní obsah

Letní úrazy: Pozor na kysličník a pitnou vodu z lahve

Foto: Pixabay/mintchipdesigns

Prázdniny se blíží. A s nimi období četných letních úrazů. Ilustrační fotografie.

Reklama

Článek

Zvířata jsou na tom lépe – nosí si první pomoc v tlamě. Každou drobnou ranku si olizují tak dlouho, až se zhojí. Nemohl by něco takového dělat také člověk? Mohl. Ale asi by to nestačilo.

Se zvířaty mají lidé leccos společného – myšleno pochopitelně fyziologicky. I lidský jazyk je léčivý. Respektive ne jazyk, ale sliny, které jím na ránu nanášíme.

„Naše sliny obsahují léčivé složky, které hojí rány. Sem patří třeba antiseptické lysozymy nebo histacin, jenž pozitivně ovlivňuje léčení. Neznamená to ale, že si budeme olizovat oděrky a popáleniny s tím, že odteď se budeme léčit jenom takhle,“ říká v nové epizodě podcastu MUDr.ování specialistka na léčbu ran MUDr. Hana Poláková.

Ani protizánětlivé schopnosti slin nedokážou odvrátit infekci, pokud poranění špatně ošetříme. Z tohoto důvodu nepatří na ránu voda, protože se může hemžit bakteriemi. A to dokonce ani ta, kterou si neseme v batohu na pití. „Ve třiceti stupních může být kontaminovaná mikroorganismy úplně stejně jako kterákoliv jiná voda,“ varuje doktorka Poláková.

MUDr. Hana Poláková

Působí v pardubické ordinaci Germed.

Specializuje se na geriatrické pacienty a na ošetření ran.

Věnuje se též osvětě mezi lidmi pečujícími o nemocné.

Foto: MUDr.ování, Seznam Zprávy

Okolí rány je dobré otřít roztokem jodu, který je antiseptický, radí specialistka na léčbu ran Hana Poláková.

Pozor na svědění v ráně

Kromě vody nedoporučuje ani kysličník, dříve tolik oblíbený pro svou schopnost vyčistit ránu. Pravda je, že to zvládl dokonale. Pamětníci si jistě vybaví bílé šumění po aplikaci kysličníku, což byla chemická reakce, při které roztok spálil tkáně.

„Bohužel však spálil i ty čisté, granulační, ze kterých nám něco vyroste,“ vysvětluje v podcastu lékařka s tím, že pokud je to možné, raději se kysličníku vyhněme. „Lepší je okolí rány otřít roztokem jodu, který je antiseptický, a ránu samotnou pak očistit nějakým oplachovým nebo fyziologickým roztokem.“

Zajímají vás rozhovory o zdraví?

Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky.

Důležitou tkání je strup, jenž se po nějaké době na ráně vytvoří. „Je to krevní sraženina, která jednak brání vzniku infekce, zároveň jsou v ní obsaženy růstové faktory.“

Díky nim se poranění rychleji hojí, přesto jsou někdy situace, kdy strup raději odstranit. „Občas je lepší zjistit, co máme pod ním, aby původně drobné poranění nepřerostlo v nějakou komplikaci,“ vysvětluje lékařka. Kdy nastane ta chvíle, nám napoví, když rána pod strupem začne svědit.

Proč nás bolí i drobné poranění? Čím to, že se říznutí hojí lépe než odřenina? Co se stane, když nám spadne na nárt čerstvě opečený špekáček? A co všechno se děje v těle, když si odřeme koleno? Rozhovor na téma drobná letní poranění a jak je ošetřit si poslechněte v podcastu MUDr.ování v úvodu.

MUDr.ování

Rozhovory o zdraví se zdravým nadhledem. Publicistky Lucie Šilhová a Marie Irová zpovídají lékaře a další odborníky v podcastu MUDr.ování a s jejich pomocí hledají odpovědi na otázky, které zajímají většinu z nás. Každou středu v 11:00 na Proženy.cz, na Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou SpotifyApple Podcasts.

Reklama

Související témata:

Doporučované