Hlavní obsah

I Messi měl svou slabinu. Odstranil ji a stal se bohem ve finále snů

Foto: Profimedia.cz

Lionel Messi „konečně“ dokázal pro svou Argentinu získat fotbalové zlato na MS.

Reklama

Článek

Šestatřicet let čekala Argentina na moment, kdy opět opanuje fotbalovou planetu. Stalo se, v dechberoucím katarském finále MS proti Francii. A Lionel Messi na své velkolepé cestě dokráčel k vysněnému cíli.

Na katarském stadionu Lusail Iconic se v neděli završil příběh, na jehož rozuzlení napjatě čekal celý fotbalový svět. Otázka zněla: Pozvedne konečně fotbalový fenomén Lionel Messi nad hlavu i nejcennější zlatý pohár světa? Anebo si po zbytek života bude klást otázku: Sakra, proč jsem to ani na pátý pokus nedokázal?

Šampionát psal spoustu příběhů. Ale ten Messiho byl klíčový. Od začátku až do konce. Francouzi sice opakovaně utekli Argentincům takříkajíc z lopaty, přežili dvoubrankovou ztrátu pár minut před koncem normální hrací doby i argentinské vedení v průběhu prodlouženého času. Penalty už patřily Argentině – a Messimu, který za svým příběhem namaloval zlatou tečku. A v neděli večer nebylo na celé planetě oslavovanější osoby.

„Bylo to nejlepší finále, které jsem kdy viděl,“ vysekl dramatu posledního zápasu velkou poklonu Luděk Mádl, dlouholetý fotbalový novinář.

Reprezentanti jihoamerické země vedli už ve 36. minutě 2:0 a vypadalo to, že jsou na cestě ke snadnému vítězství. Utkání ale zdramatizoval skvělý Kylian Mbappé, který poslal zápas dvěma góly v rozmezí dvou minut do prodloužení.

Nad tím, co se v tu chvíli honilo svěřencům trenéra Scaloniho v hlavách, se zamyslel Karel Tvaroh. „Určitě pro ně nebylo snadné se s tím srovnat. Francouzi do té doby vypadali jako píchlý míč, vůbec nebyli v zápase,“ připomněl slova svého kolegy Bosáka. Podle Nosičů vody za to mohla hlavně skvělá taktická připravenost modrobílých.

Do vývoje utkání výrazně promluvily penaltové kopy. Jak v rozstřelu, tak i předtím v průběhu hry. Podle protagonistů fotbalového podcastu Seznam Zpráv je polský sudí Szymon Marciniak nařídil správně. Rozhodčí, jenž kromě finále MS pískal letos i jarní derby pražských „S“, se za svůj výkon dočkal zasloužené chvály. „Všechna klíčová rozhodnutí byla v pořádku,“ říká v podcastu Jaromír Bosák.

Nosiči si všimli i Marciniakova asistenta Tomasze Listkiewicze a připomínají jeho velký rodinný příběh.

Tíživé srovnávání s modlou rozťal Scaloni

Finále nakonec rozhodly penalty, ke kterým jako první nastoupili Mbappé a Messi, tedy dvě největší hvězdy soupeřících týmů. Karel Tvaroh se pozastavil i nad Messiho stylem zahrávání pokutových kopů. „Dlouho to byla jeho slabina, ale je vidět, že na tom zapracoval – a teď je v tom geniální,“ tvrdí bývalý profesionální hráč Tvaroh. O co konkrétně u Messiho penalt šlo? Poslechněte si v podcastu.

Hlavní roli v penaltovém rozstřelu však sehrál argentinský brankář Emiliano Martínez. Ten už v prodloužení fantastickým zákrokem zlikvidoval tutovku nezkušeného Randala Kolo Muaniho, v rozstřelu pak za svá záda nepustil dva pokusy Francouzů. A Argentina mohla slavit.

Hlavní pozornost byla samozřejmě upřena na kapitána modrobílých Lionela Messiho. Pětatřicetiletý útočník dosáhl na poslední trofej, která mu chyběla v jeho sbírce. „Byl na něj vyvíjen obrovský tlak a je zajímavé, že i hráč jako on se s tím vyrovnal až v tak pokročilém věku,“ zamyslel se Tvaroh. Podle Bosáka na to měl velký vliv trenér Argentinců Lionel Scaloni. Ten si se svým jmenovcem zahrál na mistrovství světa v roce 2006 a tentokrát dokázal z argentinských fotbalistů sestavit opravdu funkční tým.

Tým, který sice tvrdě pracuje na svého kapitána, zároveň ale nehraje všechny balony jen na něj. I díky tomu zopakovala Argentina úspěchy z let 1978 a 1986. Naposledy u toho byl i Diego Maradona, kterého mnozí obyvatelé druhé největší země Jižní Ameriky dodnes uctívají doslova jako boha.

„Messi už jako mladý odešel do Barcelony, takže byl Argentincům po jistý čas přece jen trochu odcizený. Teď už to ale samozřejmě dávno neplatí. A vítězstvím na mistrovství světa se i Maradonovi vyrovnal,“ zakončil Mádl, podle kterého jsou právě Maradona s Messim nejlepšími fotbalisty historie.

Jak to teď bude vypadat v kabině PSG, kde se sejdou Messi, Mbappé a Neymar? Kdo byl podle Nosičů vody největším překvapením a na druhou stranu největším zklamáním turnaje? A který mladý hráč si řekl svými výkony o přestup do top klubu? Poslechněte si celou epizodu podcastu!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované