Hlavní obsah

Messi není Cantona. Jak robotické hvězdy dobyly fotbalové trávníky

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Lionel Messi a Eric Cantona. Obě legendy pojí fotbalová genialita, ale čím se podle Nosičů vody naopak liší?

Reklama

Článek

Nosiči vody se věnovali derby mezi Slavií a Spartou, ožehavé situaci kolem Cristiana Ronalda, plzeňské výkonnostní horské dráze a třeba i vyhlášení ankety Zlatý míč. Jak se ale podle nich v moderní éře proměnily fotbalové hvězdy?

Většina novodobých superhvězd působí na trávnících vyloženě roboticky. Jako dokonalý příklad padne v podcastu jméno polského kanonýra Roberta Lewandowského, který jako neomylná mašina sází jeden gól za druhým. Totéž by se dalo říct o fenoménu posledních týdnů, tedy o norském ostrostřelci Erlingu Haalandovi.

Nosiči vody si všímají, že dnešní fotbalová esa působí na diváky relativně podobným dojmem. A nejen na hřišti.

Borci bez názoru?

„Musím se přiznat, že lidsky na mě nijak speciálně nepůsobí ani Lionel Messi, ani Cristiano Ronaldo. Ten mě spíš mnohdy štve. Takový Diego Maradona byl samozřejmě v mnoha ohledech vyloženě blázen. Ale právě ve srovnání s těmito hráči to byla velká osobnost. Moderní superhvězdy na mě působí spíš uměle, těžko se s nimi jakkoliv ztotožňovat. Výjimkou je pro mě v tomto ohledu například Zlatan Ibrahimovič,“ tvrdí Luděk Mádl, fotbalový expert Seznam Zpráv.

Nemusíme přitom chodit tak daleko do minulosti. „Stačí si vybavit období, kterému kralovali borci jako Eric Cantona nebo Roy Keane. To byli opravdoví chlapi s charismatem a názorem, na diváky museli působit zákonitě jinak než dnešní umělohmotní panáčci,“ dodává Mádl.

Podle moderátora Jaromíra Bosáka je zapotřebí brát v potaz i kontext doby, ve které jednotlivé fotbalové ikony působily: „Franz Beckenbauer, Bobby Charlton nebo Diego Maradona se mohli svého času do tisku vyjadřovat i zcela nekorektně, což si samozřejmě takové persony náramně užívaly. Dnes si všichni dávají při vyjadřování k čemukoli velmi dobrý pozor, aby nepoškodili klubové zájmy, aby neurazili sponzory a partnery. Nechci, aby to vyznělo hloupě, ale já názory většiny fotbalistů neznám. Většinou jsou záměrně bez chuti a bez zápachu,“ míní Jaromír Bosák.

Trio ve studiu důkladně rozebírá i fakt, že se dnešní vrcholoví fotbalisté například preventivně nevyjadřují ke konání MS v Kataru, tedy v zemi, která je v souvislosti s porušováním lidských práv jednou z těch problematičtějších. Jak moc jsou fotbalisté pod tlakem, když přijde na jejich vyjadřování, a co všechno je dnes v sázce? Nejen o tom pojednávají nejnovější Nosiči vody.

Výbuch Sparty a Rosický v kabině

Pražské derby mezi Slavií a Spartou dopadlo výpraskem Letenských v poměru 0:4. Nosiči vody neopomněli jeden z podzimních šlágrů Fortuna ligy, když důkladně pátrali po stopách sparťanské blamáže. Koho viní z ostudného výkonu nejvíc? A měl by na lavičce Sparty setrvat realizační tým Briana Priskeho? Nechybí diskuse o netradiční návštěvě Tomáše Rosického a Tomáše Sivoka v kabině Sparty během poločasové přestávky.

V zahraniční části podcastu se Nosiči vody primárně věnovali třeskuté situaci kolem portugalské ikony Cristiana Ronalda. Ten se rozkmotřil s klubovým manažerem Erikem ten Hagem, když natruc během domácího utkání opustil nejen lavičku náhradníků, ale dokonce celý stadion. Portugalec si tak kromě manažera znepřátelil i mnohé zaryté fanoušky, kteří ho donedávna hluboce adorovali. Jakou má budoucnost v Anglii?

V tradičním sázkařském okénku s Fortunou se Nosiči vody zaměřili na „plzeňskou skupinu“ v Lize mistrů. Zaskočí Viktoria rozjetý Inter Milán, který se na dálku pere s Barcelonou o jistotu postupu do vyřazovací fáze? A jak si povede Barcelona s Bayernem – v pikantním duelu pro Roberta Lewandowského?

To se dozvíte v čerstvé epizodě Nosičů vody. Pusťte si ji v přehrávači v úvodu.

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované