Hlavní obsah

O co Nedvěd přichází kvůli šmouze z aféry kolem účetnictví Juventusu

Foto: Profimedia.cz

Jaká budoucnost asi čeká Pavla Nedvěda? A co se stane s Juventusem a italským fotbalem? Téma pro Nosiče vody.

Reklama

Článek

Získal Zlatý míč. Trofeje sbíral jako hráč, ale i v roli viceprezidenta Juventusu. Zdálo se, že si Pavel Nedvěd bude vybírat mezi kariérou ve vedení UEFA nebo české asociace. Teď na něj ale padl stín aféry kolem účetnictví Juve.

Časy, kdy byla italská Serie A výstavní skříní světového fotbalu, jsou dávno pryč. Ve srovnání s kvetoucí anglickou Premier League mohou v Itálii jen blednout závistí. Profesionální fotbal na Apeninském poloostrově trápí nízké příjmy ze sledovanosti, zastaralá infrastruktura a uvadající zájem mladých lidí o fotbal.

A teď přišla další rána. Celý sportovní svět se zájmem sleduje aféru Juventusu Turín. V období koronavirové krize klub manipuloval s údaji ve svém účetnictví tak, aby vyhovovaly pravidlům finanční fair play, ekonomické regulace vyhlášené regulemi UEFA. Jak si Juventus podle obžaloby uměle navyšoval aktiva? A jak kouzlil s platy hráčů v období koronavirové krize? Jaké další tresty visí ve vzduchu? O tom všem hovoří v nové epizodě protagonisté podcastu Nosiči vody.

V první fázi aféry soudy označily všechna obvinění za neprůkazná. Pak se ale objevily nové skutečnosti. A v obnoveném řízení si Juventus vyslechl tvrdý verdikt: kluboví činovníci z  inkriminovaného období dostali zákaz působení ve fotbale a Juventus přišel o 15 bodů v tabulce Serie A.

Jak na to reaguje trenér Allegri? Jak by Juventus postihla situace, kdy by se ocitl mimo evropské poháry? Může se vedení UEFA mstít Juventusu za chystaný projekt elitářské Superligy? I na tyto otázky hledali Nosiči vody odpovědi.

Mezi potrestanými je i někdejší český reprezentační kapitán a držitel Zlatého míče Pavel Nedvěd. Bývalý viceprezident Juventusu obdržel osmiměsíční zákaz působení v italském fotbale.

„Je to velká rána pro Nedvědovu další funkcionářskou kariéru. Několikrát jsme se o něm bavili jako o nejlepším kandidátovi na předsedu fotbalové asociace, ale to teď prostě nejde,“ zamýšlí se Jaromír Bosák.

Africká výměna stráží

Na český fotbal se Nosiči vody v novém dílu zaměřili i z jiné perspektivy. Po dlouhé pauze se totiž už tento víkend rozjede Fortuna liga. V ní se o nejvyšší příčky poperou Sparta, Slavia a Plzeň. Zmíněná trojice v zimě nezahálela a mohutně posilovala.

Kteří afričtí hráči Slavii opustili nebo mohou opustit, kdo se v ní naopak objevil nově a proč se stoper Igoh Ogbu může stát podle Karla Tvaroha novou hvězdou české nejvyšší soutěže?

Nosiči vody se pozastavují i nad plzeňským příběhem o hledání silného akcionáře či investora a přemýšlejí také o dalším možném osudu Adama Karabce, který se po zimním zkvalitnění letenského kádru v očích Priskeho trenérského štábu nevejde mezi adepty na základní sestavu.

Situaci nadějného sparťana přirovnává Karel Tvaroh k nedávné minulosti Nora Martina Odegaarda: „Tím, že začal pravidelně nastupovat, vyrostl ve velkého fotbalistu.“

A právě Odegaard slavil o víkendu velké vítězství. Jeho tým, tedy Arsenal, porazil ve šlágru Premier League dotírající Manchester United. Londýnský klub tak má dobře nakročeno k zisku titulu, který naposledy slavil v roce 2004. „Kanonýři podali skvělý výkon. Nezastírám, že jsem jejich fanouškem. Ale i nezaujatí diváci asi museli konstatovat, že branka dosažená v samém závěru utkání naklonila vítězství na stranu Arsenalu spravedlivě,“ říká o nedělním utkání Luděk Mádl.

Giganti v problémech

V opačné formě se naopak nacházejí trápící se celky Liverpool a Chelsea, jež ve vzájemném zápase remizovaly 0:0. Proč se Kloppův stroj na intenzivní fotbal zadřel a proč to Chelsea zkouší s tzv. baseballovými smlouvami pro své četné nové hráče? A jak do účetnictví rozepíše gigantickou zimní útratu 190 milionů eur?

A to není zdaleka vše. Kdo by na hřišti měl nebo neměl nosit kameru? Čím překvapil Jaromíra Bosáka, Luďka Mádla a Karla Tvaroha obránce Arsenalu Oleksandr Zinčenko? Proč může dojít ve druhé české lize k velkému zvratu? Jak na podcastery zapůsobilo úvodní jarní kolo německé Bundesligy? Jakou perspektivu naznačil Adam Hložek? To vše a mnohem víc se dozvíte v nové epizodě Nosičů vody!

Nosiči vody

Fotbalový podcast Seznam Zpráv. Trio Jaromír Bosák, Luděk Mádl a Karel Tvaroh každý týden o českém a světovém fotbalu. Příběhy, aféry, důležité postavy na hřišti i v zákulisí.

Odebírejte na Podcasty.cz, Apple Podcasts nebo Spotify. Sledujte nás na síti X, jsme tam jako @NosiciVody.

Máte návrh, jak podcast vylepšit? Nebo nás chcete pochválit? Pište na audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované